Lågprisjakt bakom växande köttskandal i Europa

2:25 min

Just nu plockar handlare i många europeiska länder bort förpackningar med fryst färdigmat ur sina hyllor. Orsaken är skandalen med hästkött som sålts som nötkött i bland annat Findus lasagne. Fusket underlättas av prisjaktshetsen menar branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

– Det här kan hända därför att det är en bransch som pressas otroligt av  den rådande trenden i Europa och Sverige där lågpris är det som är på allas läppar. Konsumenterna vill ha allt, men inte betala något. Och då har vi fått en situation där producenter jagar kostnader för allt det är värt, säger Carl Eckerdahl, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen

Jakten på lägsta möjliga pris pågår i flera led över hela Europa. Just därför är det, menar Carl Eckerdahl, lättare för en bedragare att luras i ett led utan att nästa märker det. Hästen i Findus lasagne har slaktats i Rumänien. Köttet har transporterats till ett kök i Luxemburg där lasagnen gräddats. Därefter har den transporterats till Sverige och sålts i svenska butiker.

Men Jari Latvanen, vd för Findus Nordic, protesterar mot bilden av Findus som skurkn i dramat.

– Vår bestämda uppfattning är att detta inte är ett Findus-problem utan ett branschproblem som Findus varit med att avslöja, säger han.

I England och Frankrike rör det sig inte bara hästkött i lasagne utan även om annan fryst, färdiglagad mat från flera leverantörer. Den brittiska tidningen The Observer uppger också att kriminella nätverk kan vara inblandad i bedrägerierna. Men för Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, chef för Livsmedelsverkets kontrollavdelning, är det solklart vem som lurar konsumenterna här i Sverige.

– Ur lagstiftarens synvinkel är det den som sätter varan på  marknaden, som marknadsför varan och säljer varan som är ansvarig.

Livsmedelsverket tittar just nu på vilka företag som dragit tillbaka produkter med hästkött och överväger om något av dessa ska polisanmälas. Verket kommer också att samarbeta med myndigheter i andra länder, men Mona-Lisa Dahlbom Wiedel tycker inte att konsumenterna behöver oroa sig.

– Jag tycker inte att konsumenterna ska behöva oroa sig för andra produkter.

Men de som har ätit lasagne med hästkött, där det har funnits spår av mediciner, hur oroade ska de vara?

– Har man ätit lasagne som är gjord på hästkött, så behöver man inte vara orolig för just det. Vi har inte fått några tecken på att det har funnits spår av mediciner, utan det är undersökningar som pågår.