Tyska vapen till Saudiarabien vållar debatt

1:55 min

I Tyskland kommer allt fler rapporter om att landet exporterar allt fler vapen till Saudiarabien, något som väcker stark debatt. I dag rapporteras om ytterligare en jätteaffär med tyska patrullbåtar som ska säljas till diktaturen Saudiarabien.

Den tyska oppositionen är kritisk mot vapenexporten.

Det är tidningen Bild am Sonntag som i dag rapporterar att den tyska regeringen godkänt att Saudiarabien får köpa ett tiotal tysklandstillverkade militära patrullbåtar till ett värde av motsvarande 13,5 miljarder kronor.

Rådet som godkänner eventuella vapenleveranser från Tyskland består av åtta ministrar plus förbundskanslern själv, i det här fallet alltså Angela Merkel, men rådets beslut är hemliga.

Affären med båtarna är bara en i raden av flera omdebatterade vapenleveranser från Tyskland till Saudiarabien som läckt ut på senare tid.

I december rapporterade också Bild Am Sonntag att Saudiarabien beställt 30 tysktillverkade pansarfordon, och var intresserade av att köpa ytterligare 70. Den affären, värd kring motsvarande 10 miljarder kronor, var enligt tidningen då precis på väg att godkännas  men regeringens talesperson vägrade kommentera den med hänvisning just till att rådets arbete är sekretessbelagt.

Och för drygt ett år sedan rapporterades att Saudiarabien har köpt upp mot 100 tyska stridsvagnar.

En officiell regeringsrapport för den tyska vapenexporten under 2011 visade att värdet av den tyska vapenexporten steg kraftigt under det året och att 42 procent av exporten gick till länder utanför Nato.

Den tyska oppositionen kritiserar både saudiarabienaffärerna i sig, på grund av landets diktatoriska styrelseskick, men också hemlighetsmakeriet kring den tyska vapenexporten och kräver större öppenhet.

Tysk vapenexport är överhuvudtaget en känslig fråga av historiska skäl och affärerna med Saudiarabien har ställt frågan än mer på sin spets.

Tyskland har tidigare, med hänvisning till sina starka band till Israel, varit restriktivt med att exportera vapen till länder i Arabvärlden.

Angela Merkels regeringen ser uppenbarligen ut att ha en annan inställning i den frågan.