FP och KD: Försvaret måste få mer pengar

1:47 min

Både Folkpartiet och Kristdemokraterna kräver nu mer pengar till Försvaret. Jan Björklund vill att Försvaret ska "återta en förmåga att skydda Sverige", och får medhåll av KD:s försvarspolitiske talesperson.

Folkpartiledaren Jan Björklund kräver mer pengar till försvaret. Det nya yrkesförsvaret bör omstruktureras och vi måste ha ett försvar som har till huvuduppgift att försvara Sverige. Det sade Björklund i SVT:s Rapport på söndagen.

– Det försvar som nu är uppbyggt är egentligen bara till för internationella insatser, men vi behöver återta en förmåga att kunna skydda Sverige, sade Jan Björklund.

Rysslands upprustning är ett skäl till att Sverige behöver satsa mer på försvaret, enligt Björklund. Det andra är att den nya försvarsmakten med yrkessoldater blir för dyr, för liten och inte effektiv nog.

Och Jan Björklund får stöd av ett annat alliansparti.

– Den sista tidens diskussion, och där det kommit fram med ett enveckasförsvar, så visar det ju att vi måste sätta fokus på försvaret av Sverige, säger Mikael Oscarsson som är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson.

Hur stora budgetförstärkningar försvaret behöver vill inte Björklund gå in på. Folkpartiet tillsätter nu en grupp som ska komma med förslag nästa år inför försvarsbeslutet 2015.

Björklund vill öka omfattningen på det svenska försvaret och i någon form återinföra de gamla brigaderna. Ett sätt kan vara att göra lätt mobiliserbara reservister av yrkessoldater, menar han.

Mikael Oskarsson tycker att den tanken är intressant. Han betonar också, i likhet med folkpartiledaren, att Sverige återigen måste ha militär närvaro på Gotland.

– För framtiden så måste vi ha, tror jag, en kontinuerlig militär närvaro där. Det är helt nödvändigt.

Den svenska bantningen av försvaret har pågått i närmare tio år och det är politikerna som står bakom det. Det var förslag från tidigare försvarsberedningar, menar Mikael Oscarsson, som ändå idkar viss självkritik.

– När man ser det i backspegeln så finns det ju väldigt mycket vi kan invända, men det viktiga är ju att vi nu har en rejäl diskussion, säger han.