Inbördes strid bland republikanerna i USA

1:48 min

Valförlusten för republikanerna i USA har lett till en infekterad intern debatt om vilka som är de bästa konservativa kandidaterna i nästa års val till senaten. Det blåser upp till bråk mellan moderpartiet och den så kallade Tea party-rörelsen.

Inför president Obamas tal till nationen i veckan har de utsett varsin talesman som ska bemöta Obama.

Visserligen har det hänt förut att Tea party-rörelsen gett ett eget svar på state of the union, men det faktum att senator Rand Paul ska tala för teapartyrörelsen medan senator Marco Rubio ska svara för moderpartiet, understryker den debatt om splittring i partiet som pågår här.

Rand Paul, som sa att det inte är tecken på splittring, beskriver sig själv som libertarian.

Marco Rubio som har synts mycket på sista tiden bland annat för att han förhandlat med demokraterna om nya regler för invandring är den vanligaste gissningen som partiets presidentkandidat nästa gång.

Men redan nästa år är det val igen - till kongressen. Om republikanerna kan ta ytterligare sex platser i senaten där får de majoritet där och ser chansen att dominera kongressens båda kamrar.

Om republikanerna ska lyckas, måste de förstås ha kandidater som inte gör bort sig - som i förra valet och valet innan det.

Nu har det brutit ut en maktstrid i partiet om det här, sedan en av de gamle, den så kallade partistrategen Karl Rove, offentliggjort sin plan att skjutsa in stora pengar i partiets primärval för att stödja möjliga valvinnare.

Tea party-rörelsen har uppfattat det som en krigsförklaring.

– De är inte bättre på att hitta vinnare än de så kallade amatörteapartytyperna är, säger Rush Limbaugh, ärkekonservativ programledare i USA:s mest populära radioshow.

– Och även när de hittar vinnare, vad är det vi vinner - vi får svampiga moderata republikaner och Karl Rove har fått försvara sig med att det enda han vill är att satsa pengarna på rätt person, någon som kan vinna över demokraterna och inte "ge bort platser" som förra gången.