Åklagaren yrkar på sju års fängelse

I dag avslutades rättegången mot den 25-årige man som har erkänt att han fört bort en 9-årig flicka i Skår, i november förra året. Och skillnaden mellan åklagarsidan och försvaret kunde knappast vara större.

Åklagaren Per-Erik Rinsell kräver 7 års fängelse, medan försvarsadvokaten Claes Östlund yrkade på ett straffvärde på 1½ år eftersom han menar att 25-åringen saknat uppsåt att skada flickan och agerat på impuls, något som enligt försvaret kan koppla till att han har aspergers syndrom. Därför vill han att straffet blir tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Det skulle innebära att mannen redan suttit av sitt straff. Vid ett tillfälle under rättegången kallade advokaten brottet för "alldagligt".

Vad menade du med att brottet är alldagligt?

- Vi sitter ju varje vecka med brottmål som handlar om olaga frihetsberövande, som tur är så är det sällan unga flickor inblandade, men det är ofta våld inblandat. och då hamnar vi i intervallet ett till två år, säger Claes Östlund, advokat.

Åklagaren Per-Erik Rinsell yrkar alltså på att 25-åringen döms till sju års fängelse för människorov. Han menar att mannen haft som uppsåt att skada flickan. 25-åringen har upprepade gånger kränkt och hotat henne med att bland annat sälja henne som sexslav.

– Han har skadat henne - fysiskt och psykiskt. Fysiskt övergående, men psykiskt väldigt tydligt fortfarande, säger Rinsell.

– Hanteringen visar på tydlig inriktning - en systematisk uppsåtlig kränkning av en nioårig flicka, säger han.

Åklagaren lyfte fram att fallet är mycket ovanligt.Rinsell drog paralleller till fallet med Siba-direktören Fabian Bengtsson, där den mest aktive gärningsmannen fick tio års fängelse för människorov, enligt åklagaren.

– Fallet med Fabian Bengtsson var grövre. Det var under längre tid och det förekom utpressning. Men det var en vuxen man - nu rör det sig om ett nioårigt barn, säger Rinsell.

Om tingsrätten skulle välja att gå på 25-åringens berättelse anser åklagaren att han ska dömas till sex års fängelse för olaga frihetsberövande, olaga hot och barnpornografibrott. 

Målsägandebiträdet yrkar på totalt 295 000 kronor i skadestånd till flickan.

Dom kommer att meddelas den 25 februari.

TT/Västekot
vastekot@sverigesradio.se