Påven lämnar ämbetet

4:21 min

Påven Benedictus XVI kommer att lämna sitt ämbete inom kort. Anledningen ska vara bristande ork och hög ålder.
– Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, säger författaren och påveexperten Göran Hägg.

Kardinalen Joseph Ratzinger var ett kontroversiellt val efter påven Johannes Paulus död år 2005. Han var den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Han var en tysk intellektuell, som stod för ortodoxa värden och som ifrågasattes. Vissa kallade honom Guds Rottweiler.

Påven Benedictus har varit emot kvinnliga präster, att präster gifter sig, homosexualitet, abort och dödshjälp.

I ett uppmärksammat tal år 2006 på universitetet i Regensburg talade han om islam som en våldsam religion, och under en resa till Afrika hävdade han att användning av kondomer endast skulle förvärra aids-spridningen. 

Att han avgår kom överrumplande i dag. Det har väckt respekt, men också frågor om hans hälsa var enda skälet till att nu be Vatikanen sammankalla en konklav och utse en ny påve.

Benedictus kommer att lämna sin post den 28 februari.

Det är ovanligt att påvar väljer att avgå, men det har hänt tidigare.

Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg.

– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien, säger Hägg.

Påven säger att han är "fullt medveten om allvaret" i sitt agerande och han säger sig ha tagit beslutet "för kyrkans bästa". Enligt Vatikanen kommer posten att vara ledig tills en ny påve har utsetts.

– Vi är mycket tagna av denna oväntade nyhet, heter det i ett uttalande från den italienske premiärministern Mario Montis kansli, enligt Corriere della Sera.

Senast skapade påven stora världsrubriker när han i december började twittra under namnet Pontifex. Han har mer än en halv miljon följare på Twitter. Själv följer han åtta personer. Hittills har han hunnit med 34 tweets.

– Jag satt hos den franska ambassadören när det rusade in en medarbetare till honom med det här meddelandet. Alla är totalt tagna på sängen, säger Sveriges ambassadör i Vatikanen, Ulla Gudmundson.

– Han har blivit äldre och tröttare. De senaste åren har han inte i gått i processioner, utan åkt på en liten plattform med hjul, berättar Ulla Gudmundson.

Det är alltså mycket ovanligt att en påve avgår, men Ulla Gudmundson tycker att det visar att det är en påve med kraft.

– Det stämmer med min bild av den här påven, en person med stor viljestyrka och pliktkänsla och som inte tvekar att ta beslut som han tycker är nödvändiga.

För att välja en påve ska man samankalla kardinaler från hela världen.

– Det här tar ju ett litet tag, och sen tar det ju rimligtvis ett tag innan de har enats.

TT/Ekot