Ifrågasatt påve slutar i förtid

1:37 min

I dag kom det mycket överraskande beskedet att påven Benedictus XVI avgår den 28 februari. I ett tal på förmiddagen sa den katolska kyrkans överhuvud att han lämnar sitt ämbete av hälsoskäl.

Påven Benedictus sa att han inte längre har den ork och styrka, som behövs. Det är ytterst ovanligt att en påve lämnar mitt i sin gärning.

Det har skett tidigare, men inte sedan 1400-talet, men 85-åringen, som nu avgår som överhuvud för den katolska kyrkan, talade om en snabbt föränderlig värld, där han inte längre har kapacitet att fortsätta.  

Kardinalen Joseph Ratzinger var ett kontroversiellt val efter påven Johannes Paulus död år 2005. Han var en tysk intellektuell, som stod för ortodoxa värden och som ifrågasattes. Vissa kallade honom "Guds Rottweiler".

Påven Benedictus har varit emot kvinnliga präster, att präster gifter sig, homosexualitet, abort och dödshjälp.

I ett uppmärksammat tal år 2006 på universitetet i Regensburg talade han om islam som en våldsam religion och under en resa till Afrika hävdade han att användning av kondomer endast skulle förvärra aids-spridningen.

Att han avgår kom överrumplande i dag.

Det har väckt respekt, men också frågor om hans hälsa var enda skälet till att nu be Vatikanen sammankalla en konklav och utse en ny påve. Till påsk ska det vara klart.