Trollhättan

Många anmälningar mot Granngården – chefen fick sluta

1:46 min

Sju anmälningar till Socialstyrelsen sedan i somras, och stora slitningar bland personalen. Det är en del av bakgrunden till att verksamhetschefen på Granngårdens vårdcentral i Trollhättan fick sluta i höstas och att hela vårdcentralen läggs ner och flyttas till Sylte.

– Ibland tänker jag att det är lika bra att vara död..., säger Doris Larsson, en av patienterna som klagat hos Socialstyrelsen.

Hon blev så sjuk efter att hon fått en dos medicin utskriven av en läkare på Granngården förra vintern att hon inte har repat sig än.

Doris Larsson är 80 år gammal, och enligt sonen Bengt lider hon av lätt demens. Men de verkliga problemen började när hon fick behandling för upprepade urinvägsinfektioner av en läkare på Granngården. Dosen blev för hög, hon reagerade med stark oro, och fick ytterligare mediciner mot detta.

Till slut blev hon så dålig att hon knappt kunde röra sig, berättar Bengt.

– Hon blev intagen akut för medicinförgiftning.

Vad har läkarna sagt?

– Det finns inte inga journalanteckningar som jag kan se i journalerna.

Varför är det så allvarligt?

– Om det inte är infört i journalerna att hon är förgiftad av medicin,  så kan de ju inte  ge henne vård för det.

Doris är mycket bättre nu, men Bengt tycker ändå det är viktigt att det han kallar vanvård av hans mamma blir ordentligt utrett.

Och Granngårdens vårdcentral har dragit på sig ytterligare sex anmälningar sedan i somras. Flera handlar om bristande rutiner kring journaler, men också om personer som fått allvarliga sjukdomsdiagnoser fördröjda, på grund av slarv med röntgensvar, eller att doktorn inte har lyssnat på patienten.

Och primärvårdens ledning har dragit sina slutsatser.

Bland annat har dåvarande verksamhetschefen fått sluta, med en halv årslön som ersättning.

– Jag har haft samtal med den gamla chefen om bästa lösningen med tanke på klagomålen, både  internt och externt, säger primärvårdsdirektören Torbjörn Erneholm.

– Och då kom vi överens om att det var bättre att avsluta tjänsten och få till en annan ledning.