Utrikes

Världen fördömer Nordkoreas test

1:11 min

Det som verkade vara en jordbävning var något helt annat. Nordkorea bekräftar nu att landet genomfört sitt tredje kärnvapentest. Beskedet möts av kritik från omvärlden och nu ska FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte. Flera länder väntas kräva nya sanktioner.

Korrespondent Nils Horner är på plats i Seoul:

– Det har kommit en skarp reaktion från Sydkoreas regering., an har fördömt det här provet. Men människor på gatan som jag talade med för en stund sen var inte så förvånade och inte så upprörda heller faktiskt. Många sa att dom väntar sig det här och dom är vana vid att det kommer provokationer hela tiden från Nordkorea. Så inte särskilt stor oro från vanliga människor.

Varför är det här så viktigt?

– Det finns en växande oro för att Nordkorea bygger allt bättre kärnvapen som kan nå ändå till USA. Jag befinner mig i Sydkorea här finns en oro, i Japan med. Det verkar som att ingenting biter på Noirdkorea, sanktioner, fördömanden, kritik, ingenting. Det är svårt att se vad som skulle kunna få Nordkorea att ändra sig. 

I Kina är vår korrespondent David Carlqvist på plats.

– Jag tycker att Nordkoreas agerande i och med provsprängningen är väldigt aggressivt. Jag stödjer den kinesiska regeringens kritiska inställning, säger den 25-årige studenten Liu.