Vem blir det?

Unga hoppas på mer modern påve

1:25 min

Efter att påven berättade att han hoppar av så har spekulationerna dragit igång om vem som ska ta över efter honom. Många unga katoliker hoppas på en mer modern och inte lika gammal påve, berättar vår sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

Vår reporter Lars-Peter Hielle träffade Patrik Mrad i Sveriges riksförbund för unga katoliker i Växjö. Han ser gärna en modern och yngre påve men är fortfarande inte beredd att ge upp den katolska grundsynen på frågor som abort, förutsatt att inte även mammans liv också är i fara till exempel, inte heller homoäktenskap, men han är samtidigt inte mot homosexuella. 

– Det är ändå skönt att hålla vissa traditioner som har följt under alla årens lopp och prästerna har ju varit män under hela den här perioden och biskoparna likadand och påven. Så jag tycker att vissa tradtioner kan vara skönt att ha och inte ändra på det.

När tror du vi ser vår första homosexuella påve?

- Det tror jag någonsin kommer ske. Och skulle han vara det så tror jag inte han skulle komma ut med det informationen.

Några snabba frågor:

Ja eller nej till homoäktenskap?

– Jag skulle säga nej

Ja eller nej till p-piller?

– Jag skulle även säga nej till det med

Ja eller nej till kvinnliga präster?

– Svår fråga men jag skulle ändå tror jag säga nej.

-------

Lotta Smeds, chef för vatikanradions scandinaviska del, tror inte att unga katoliker i första hand tittar på att förändra den katolska värdegrunden som abortfrågan till exempel. I nuläget handlar frågan om var den nya påven ska komma ifrån.

28 februari kl 20:00 avgår påven och då börjar den nya processen att hitta ny påve. Det kan bli den första svarta påven i vår tid.