brottning

Brottningen tas bort från OS

IOK väljer att ta bort brottningssporten från OS-programmet med start 2020, det bekräftade den internationella olympiska kommittén på tisdagen.

Uppgifterna läckte ut redan under tidagsförmiddagen till nyhetsbyrån AP som gjorde gällande att det högsta beslutande organet i IOK har beslutat att utesluta brottningen från OS.

Detta offentliggjordes senare på IOK:s hemsida.

Från och med de olympiska spelen 2020 kommer inte brottningen att vara med. Sporten är en av de få grenar som har varit med på OS-programmet sedan de moderna spelens start 1896.

Sveriges olympiska kommitté ville inte kommentera uppgifterna tidigare under tisdagen. Generalsekreteraren Stefan Lindeberg sa då till Radiosporten att han inte har hört något om detta och att han vill avvakta innan han kommenterar det hela.

Brottningen kan dock - trots uteslutning - bli kvar på OS-programmet. Den blir en av totalt åtta idrotter som får ansöka om en plats till OS 2020. Ett så kallat återkval, för att använda en brottningsterm.

Övriga idrotter är baseboll, softboll, karate, squash, klättring, wakeboard, rullskridskor och wushu. Beslut om vilken av dessa idrotter som ska få OS-status fattas i september 2013.

År 2000 tog Sverige sitt senaste OS-guld i brottning, då Mikael Ljungberg vann 97-kilosklassen i grekisk-romersk stil.

I London 2012 vann Sverige två OS-brons genom Jimmy Lidberg och Johan Eurén.

Artikeln kommer att uppdateras under dagen.