Distanskurser läggs ned efter fusk

2:08 min

UPPDATERAD. De rätta svaren på distanstentor fanns bara ett musklick bort. Nu lägger Stockholms universitet ner flera distanskurser, bland annat för att det har gått att fuska. 

Distansstudenten Daniel har fuskat på flera olika kurser:
– Så kollade jag i källkoden på tentasidan och där fanns alla rätta svaren, så det var bara att skriva rakt av, säger Daniel.

Hur tänker du när det är så här lätt att fuska på de här distanskurserna?
– Shit, jag kan ju bli professor i vad som helst och det är inte så det ska vara. Jag vill lära mig saker och inte ha möjlighet fuska, säger Daniel.

Kurser på distans har funnits i flera år och på Stockholms universitet pluggade 7500 studenter på distans under läsåret 2010/201,1 som är det senaste året som det finns siffror för. Det är alltså mer än var tioende student på SU. Nu stoppar Stockholms universitet flera kurser på den geologiska institutionen.

– Jag såg ju själv att man kunde googla och få vissa svar och det kändes inte tillfredsställande alls om folk har lagt ut svaren på näten. Sen att man kunde se svaren i koderna är ju ytterligare ett steg till ett kanske mer sofistikerat fusk, säger Martin Jakobsson, prefekt vid institutionen för geologiska vetenskaper vid Stockholms universitet.

Stockholms universitet vet inte om det är fler distanskurser och fler institutioner som det har fuskats på och dom håller på att kolla på vad dom kan göra för att stoppa fusket.

– Vi ska göra allt vi kan för att undvika såna här problem och upptäcker vi det så lovar jag att vi gör allt för att lösa det, säger Anders Karlhede, vice rektor på Stockholms universitet.

Hur ska man då värdera en utbildning från ert universitet när studenter fuskat till sig högskolepoäng?
– Mycket högt. Från enstaka fel kan man inte dra slutsatser om en hel utbildning.

Men hur kan man lita på hela universitets kurs och utbildningar?
– Om man vill sätta sig in i det kan man titta i helhet hur vi examinera våra kurser och man kan också bedöma dom studenter som genomgått våra utbildningar vad dom kan, säger Anders Karlhede.

I dag har Daniel inget dåligt samvete för att han fuskade:
– Jag tycker inte att jag gjorde några fel, men jag tyckte det var fel av utbildningen att det var så lättillgängligt, säger Daniel.