Musiker får en första fristad i norska Harstad

2:11 min

Kulturnytt kan idag berätta vilken ort som blir den första i världen att ge en fristad åt förföljda musiker. Det blir Harstad i Nordnorge, 25 mil norr om Polcirkeln i höjd med Abisko.

Det kan bli stilbildande för uppbyggnaden av fristäder över hela jordklotet, säger projektledaren Jan Lothe Eriksen.

- Ja, ambitionen är att vi ska få fram en nordisk pilotstudie, tillsammans med Freemuse, säger Jan Lothe Eriksen som arbetat för det här i flera år.

Pilotstudien hoppas de ska omfatta fyra-fem nordiska städer i Norden.

Stockholms stad har kommit långt i utredningen av sina förutsättningar, och det finns också intresse bland fler av de svenska städer som idag tar emot förföljda författare och andra som arbetar med det skrivna ordet.

Det sjungna eller muntligt framförda ordet kan nå människor som inte kan läsa och skriva och på det sättet vara ett hot mot odemokratiska regimer. Lapiro de Mbanga som hörs här i inslaget har fått sitta i fängelse i Kamerun för sin musik, och nu finns det alltså en organisation som kan förmedla kontakten mellan förföljda musiker och städer som vill och kan ge dem en fristad. Den heter Safe Music Havens Initiative, förkortat Safemuse. Bakom den står det norska musikerförbundet som samarbetar med de norska populärmusikkompositörernas förbund Nopa och Nopas svenska motsvarighet Skap, och andra i Sverige och övriga Norden.

Behovet av fristäder för förföljda konstnärer i världen är stort, och för att verkligen kunna finna dem med det största skyddsbehovet behövs det en grundlig research. Den kommer den internationella organisationen för musikalisk yttrandefrihet Freemuse att göra åt Safemuse.

- Jag har faktiskt listan framför mig här nu, och den består av 10-12 kandidater, säger Marie Korpe på Freemuse i Köpenhamn och fortsätter:

- Det är alltså ifrån Iran, Ryssland, Turkmenistan till exempel.

De här personerna får fylla i ett stort dokument där de till exempel ska ange pass, familj och beskriva vad som har hänt dem, och ska de kunna hänvisa till oberoende personer eller organisationer som kan styrka deras historia.

- Det ska alltså vara helt tydligt och klart.

Senast i slutet av mars kommer Harstad i Nordnorge att få ett antal kandidater att ta ställning till.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se