Habo

Skatteparadiset Habo ett minne blott

2:00 min

Det var inte längesen som Habo ansågs vara en lågskattekommun, något som lockade folk att flytta dit. Men efter den kraftiga skattehöjningen vid årsskiftet med 75 öre, tillhör nu Habo toppskiktet i ligan över kommuner med högst skatt i hela södra Sverige.

Före Habo finns endast en handfull kommuner i framför allt Dalsland. Kommunalrådet Thomas Werthén (M) gillar inte den nya topplaceringen.

– Det är naturligtvis ingen lista som vi vill vara med och toppa, utan vi vill hellre figurera i andra sammanhang.

Under många år var Habo känt för sin låga skatt. Den var så låg att folk valde bosätta sig Habo istället grannkommuner som Jönköping och Mullsjö. Men nu är det annorlunda. Efter den kraftiga höjningen vid årsskiftet, så ligger Habo på åttonde plats i skatteligan bland södra Sveriges 140 kommuner.

– Jag tycker det är lite synd att man ligger i topp på ligan, men däremot är det viktigt att man höjer kommunalskatten så att pengarna räcker till det som är nödvändigt, säger Habobon Sven-Inge Karlsson, som tror att skattehöjningen är nödvändig.

Men alla invånare i Habo håller inte med.

– Det är inte bra. Det är väl ingen som vill betala högre skatt? säger Ulla Borg.

Vad tror du att det innebär för Habo som attraktiv kommun?

– Det blir nog sämre.

Beslutet att höja skatten delade den regerande alliansen. Kristdemokraterna och Centerapartiet gjorde upp med oppositionen om att höja skatten med 75 öre, medan Moderaterna och Folkpartiet ville ha en mindre höjning.

Orsaken till skatthöjningen är den kraftiga inflyttningen till kommunen, säger Thomas Werthén. För att klara kvaliteten i skola, barnomsorg, vård och äldreomsorg måste man ha in mer pengar, och då blev lösningen skattehöjning. Men han tror inte att topplaceringen i skatteligan, kommer att avskräcka folk från att flytta till Habo i framtiden.

– Det man i första hand tittar på är hur kommunen fungerar och vad vi har att erbjuda dem som vill flytta hit. Då tillhör kanske inte längre skatten de bidragande orsakerna till att flytta hit längre, men jag tror inte det är det huvudsakliga skälet till att man i så fall väljer att inte flytta hit.

Fotnot: Efter skattehöjningen ligger kommunalskatten i Habo på 22:42 kronor. Det kan jämföras med Värnamo kommun som har länets lägsta skatt: 21:09 kronor. Lägst i södra Sverige är skatten i Vellinge i Skåne, 18:50 kronor, medan den är högst i Dals-Ed i Dalsland, 23:21 kronor.