Bildt: Arabiska våren - en utmaning

1:59 min

Nordkoreas provsprängning och läget i Egypten. Båda ämnena tas upp regeringens utrikespolitiska deklaration som utrikesminister Carl Bildt läser upp i riksdagen klockan nio i dag.

"Vi fördömer starkt Nordkoreas provsprängning", skriver utrikesminister Carl Bildt. "Landet måste avskaffa sitt kärnvapenprogram, upphöra med utveckling av ballistiska robotar och åter släppa in IAEA:s inspektörer."

Bildt har redan tidigare kritiserat Nordkorea bland annat på twitter, men nu kommer det alltså också i den officiella utrikespolitiken, som presenteras för riksdagspartierna och utländska diplomater i dag.

Deklarationen tar också upp den arabiska våren. På det området sker nu en scenförändring, för ett år sen var Bildt optimistisk, nu skriver han: "Men i dag - låt oss vara ärliga - är det tragedierna och utmaningarna som dominerar."

Och Bildt fortsätter:

"Om möjligheterna inte materialiseras riskerar vi en de svikna förväntningarnas revolution".

Bildt varnar också för utvecklingen i Egypten, som han tidigare varit hoppfull inför.

"Vi ser med oro på utvecklingen i Egypten och hoppas att landet i samförstånd skall finna sin väg till full demokrati, inklusive religionsfrihet och ekonomisk utveckling."

Förra årets utrikespolitiska deklaration kan beskrivas som en hyllning till EU. Den här gången är det Norden och östersjöländerna som är i Fokus.

"Mellan Spetsbergen i norr och Szczecin i söder ligger länder med vilka vi delar både värden och intressen, skriver Carl Bildt. "Såväl historia som framtid. Detta allt viktigare närområde ägnar vi i år särskild uppmärksamhet."

Utrikesministern nämner också den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak igen, skriver att arbetet för hans frigivning fortsätter.

Deklarationen innehåller också en säkerhetspolitisk doktrin, en beskrivning av Sveriges säkerhetspolitiska hållning. Förr innehöll den en välkänd formulering om "Sveriges militära alliansfrihet, syftande till att vårt land ska kunna vara neutralt i händelse av krig i vårt närområde". Förändringar av doktrinen ledde till intensiv debatt.

Nu upprepar regeringen bara vad den sagt under de senaste åren.

"Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett medlemsland eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vi ska både kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt."