Regeringen fick kritik för svag politik i FN

2:31 min

I dag presenterade Carl Bildt regeringens utrikesdeklaration. Den handlar bland annat om nordiskt samarbete, den arabiska våren och Nordkoreas kärnvapenprov. I den efterföljande riksdagsdebatten fick regeringen hård kritik för svag politik i FN.

– Sverige har aldrig tidigare haft så få svenska soldater ute i fredsbevarande operationer, som är FN-ledda, sa Socialdemokraternas talesperson Urban Ahlin.

– Den här regeringen har ständigt sagt nej till Förenta nationerna men varje gång Europeiska unionen och Nato har frågat om att vi ska skicka ut soldater så har svaret varit ja, vi ställer upp.

Det fel att tala om vem som organiserar insatsen svarade utrikesminister Carl Bildt.

– Det är fredsinsatsen som är viktigare än den organisatoriska formen för oss, och det ska vi pröva efter deras egna meriter. Men Sverige ska vara redo för insatser i den internationella fredens tjänst, sa Carl Bildt.

Bildt fick också kritik av Ahlin för att Sverige misslyckats med att bli invalda i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Kampanjen startade för sent tyckte Ahlin men det handlade inte om det svarade Carl Bildt.

– Vi fick inte tillräckligt med stöd av världens diktaturer, för det är också världens diktaturer som röstar, och de röstade inte på Sverige. Det var en förlust, men det var en förlust som i den delen var relativit hedrande. Och ett budskap vill jag gärna ge, vi kommer inte att tona ner vår profil vad det gäller mänskliga rättigheter för att vinna den ena eller den andra omröstningen i FN. Våra värderingar är viktigare än att sitta med i ett eller annat organ.

När det gäller regeringens utrikesdeklaration tog Carl Bildt upp Nordkoreas sprängning av kärnvapen.

– Vi fördömer starkt Nordkoreas provsprängning.

Om den arabiska våren hade förra årets optimism förbytts till pessimism.

– Det var en de stigande förväntningarnas revolution som bar fram det arabiska uppvaknandet. Men om möjligheterna inte materialiseras riskerar vi en de svikna förvändningarnas revolution.

En stor del av utrikesdeklarationen handlade om EU. Efter Sveriges kamp för låg EU-budget och kamp mot bland annat bankunion och skatt på finansiella transaktioner hyllade nu Carl Bildt EU-samarbetet.

– För svensk räkning finns ingen tvekan. Vi vill vara en aktiv del av ett starkt, enat och öppet Europa.