Tv-pirat ska betala 37 miljoner

1:53 min

UPPDATERAD. Rekordskadestånd på närmare 37 miljoner och fängelse i ett år. Det blev domen mot en tv-pirat som spridit tv-sändningar från Canal digital och Viasat.

– Det är den i särklass största cardsharingverksamheten som har kommit till rättslig prövning i Sverige. Det har pågått under lång tid och det har varit många kunder i verksamheten. Då blir skadeverkningen och därmed ersättningarna därefter, säger Susanne Feinsilber som är bolagens advokat.

Det är det hittills största fallet som rör pirat-tv i Sverige. Nästan 2000 kunder ska ha betalat 1000-1500 kronor varje år till den nu fällda piraten, för att med hjälp av piratkoder kunna se bland annat Canal digitals och Viasats utbud. Det motsvarar runt en tiondel av kostnaden för att köpa abonnemangen lagligt hos bolagen.

Domen i tingsrätten blev 1 års fängelse och 37 miljoner i skadestånd till bolagen. I jämförelse med annan piratverksamhet är skadeståndet högt. 37 miljoner, som det handlar om, kan jämföras med de 46 miljoner som männen bakom The Pirate Bay dömdes att betala till film- och musikbolagen.

Och den här domen lägger grunden för att gå vidare med liknande fall i fortsättningen.

– Det finns fler utredningar som fortfarande pågår och som är större i omfattning. Nu finns det skäl att se allvarligt på de också, säger Henrik Rasmusson som är åklagare i Stockholm.

I september kommer regeringens förslag att förbjuda innehav och köp av avkodningsutrustning upp i riksdagen. Trots höga böter och fängelse tycker antipiratlobbyn Stopnordic att det behövs en hårdare lagstiftning på området.

– Problemet är att lagstiftningen idag inte fungerar för att få bort marknaden för produkterna. Så vi hoppas vi att vi inte får se sådana här i framtiden om vi får en ny lagstiftning, säger David Würgler på Stopnordic.