"Svenskt Natomedlemskap kostar en halv miljard"

2:07 min

Om Sverige ska kunna stå emot en fullskalig invasion krävs det stora investeringar. Samtidigt har frågan om ett svenskt medlemskap i Nato kommit upp igen. Ett sådant medlemskap skulle kosta Sverige runt en halv miljard kronor, enligt Mike Winnerstig, som är forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Mike Winnerstig säger att inte ens en fördubbling av Försvarets utgifter skulle räcka särskilt långt, när det gäller att stoppa en invasion.

– Vi skulle naturligtvis bli lite bättre på att försvara två eller tre delar av landet samtidigt, men fortfarande bara mot ganska begränsade angrepp, säger han.

Efter Jan Björklunds (FP) inlägg i den brännheta frågan om att landets försvar behöver stärkas, har frågan om ett Natomedlemskap kommit upp igen.

Om man ser enbart till kostnaderna för att få ett försvar som står emot en storskalig invasion, så menar forskaren Mike Winnerstig, att ett Natomedlemskap är klart fördelaktigast.

Det säger han efter att för Ekots räkning gjort en grov kalkyl på vad ett Natomedlemskap skulle kunna kosta Sverige.

– Totalsiffran blir drygt kanske en halv miljard kronor om året i väldigt grova tal, säger Mike Winnerstig.

Hans uträkning på vad ett medlemskap skulle kosta bygger på vad våra grannländer, Norge och Danmark betalar för sina medlemskap. Alla medlemsländer måste också ha ett eget försvar och Nato rekommenderar att varje land satsar två procent av sin BNP på den egna försvarförmågan.

Det innebär för Sverige del runt 80 miljarder kronor, en dubblering av dagens försvarsutgifter.

– Det är väldigt få Natoländer som följer den i dagsläget. Jag tror det är tre till fyra länder totalt som betalar två procent och uppåt av sin BNP för försvaret. Men det är en rekommendation, definitivt inget krav för medlemskap, säger Mike Winnerstig.

Folkpartiet är det enda riksdagspartiet som länge förespråkat ett Natomedlemskap. Allan Widman, partiets talesperson i försvarsfrågor, menar att det enda realistiska för Sverige om man vill ha ett effektivt och trovärdigt försvar är att bli medlem i Nato.

– Min bedömning är att om det är priset för ett Natomedlemskap så är det mycket pang för pengarna som vi får. Det är viktigt att när vi höjer vår försvarsförmåga vilket mitt parti vill göra framöver, så är det viktigt att mycket noga ange vilka förmågor som vi ska få för ökade försvarsanslag, säger Allan Widman.