Ny rysk litteratur på svenska

2:14 min

En antologi med tio unga ryska författare har samlats i en ny antologi vid namn Cirkelns kvadratur. En antologi som varit otänkbar för tio år sedan. Fredrik Wadström rapporterar:

Nu kommer antologin "Cirkelns kvadratur" med tio unga ryska författare i svensk översättning. Det är något som hade varit svårt att tänka sig för 15 år sedan.

På 90-talet kom nästan inga ryska böcker på svenska men under de senaste tio åren har utgivningen tagit fart. Och på senare tid har den unga ryska prosan dessutom förändrats säger Olga Slavnikova, redaktör för den nya antologin.

– Revolution är förmodligen det mest populära ordet bland ryska ungdomar idag, säger Olga Slavnikova på Sverige-besök inför utgivningen av "Cirkelns kvadratur".

Hon ser en realistisk, näst intill dokumentär, våg svepa genom den unga ryska samtidslitteraturen, parallellt med det politiska uppvaknande som fått många unga ryssar att gå ut i demonstrationer mot valfusk och korruption under det senaste dryga året.

Olga Slavnikova, som själv är en etablerad författare, är ordförande för det ryska Debutpriset som instiftades år 2000 av en privat fond. De höga prissummorna på runt 40 000 svenska kronor i varje kategori lockar tiotusentals unga människor att skicka in sina texter varje år.

De tolv novellerna i "Cirkelns kvadratur" är ett litet urval av de senaste årens bästa bidrag till den gigantiska tävlingen och Olga Slavnikova säger att hon lätt hade kunnat sätta ihop ett antal lika bra antologier med helt andra unga författare.

Den ryska samtidskulturen skildrar ofta livet i metropolerna Moskva och Sankt Petersburg men i "Cirkelns kvadratur" utspelar sig de flesta novellerna i den ryska provinsen. En av de medverkande författarna är 25-årige Boris Pejgin som själv kommer från Tomsk i Sibirien och han säger att det här är en spegel av den ryska litteraturen idag.

- I Sibirien, Ural-området och ryska fjärran östern har det vuxit fram lokala litterära scener som inte ska avfärdas, säger Boris Pejgin från Tomsk.

Men oberoende av geografin är den tydligaste trenden att den tills nyligen så populära postmoderna ryska prosan har fått träda tillbaka.

Redaktören och författaren Olga Slavnikova säger att det är som om livet självt söker sig till litteraturen just nu.