Löfvén kritisk mot Nuon-affär

1:59 min

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén är kritisk mot hur regeringen har hanterat Vattenfalls hårt kritiserade köp av företaget Nuon.
Han kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt tar sitt ansvar för affären, i stället för att hänvisa till den avgångna näringsministern Maud Olofsson.

– Ja, det är allvarligt att regeringschefen hänvisar till ett avgånget statsråd när vi diskuterar en affär av den dimensionen, när det omöjligt kan vara så att det passerade utan att han visste om det. Skulle det mot all förmodan vara så att han inte visste om det är det lika allvarligt att regeringschefen inte har kontroll på arbetet i regeringskansliet, säger Stefan Löfvén.

Köpet av holländska Nuon 2009 för närmare 100 miljarder kronor har kritiserats för att ha varit för dyrt och har lett till stora förluster för Vattenfall. Näringsdepartementet hade då ansvar för företaget och så här sa statsminister Fredrik Reinfeldt i en Eko-intervju i går:

– Frågan var helt hänvisad till ansvarigt statsråd och det har hon också redogjort för inför konstitutionsutskottet.

Vilken information hade du?

– I den här typen av frågor är det hänvisat till ansvarigt statsråd.

Stefan Löfvén menar att svaret i praktiken tyder på att Reinfeldt hade information och han kräver nu att Reinfeldt tydligt redovisar vad han visste, och på vilket sätt han hanterade frågan.

Men Fredrik Reinfeldt anser att ansvaret för affären ligger på styrelsen och företagsledningen och att det ansvariga statsrådet och därmed regeringen bör hålla ett avstånd till ledningens beslut om köp och försäljningar. 

– Här måste bolagen fatta beslut och ta ansvar för de besluten. När det går bra så är det bolagsledningarnas förtjänst. När det går dåligt så är det de som ska förklara varför de fattade felaktiga beslut, säger Fredrik Reinfeldt. 

Stefan Löfvén tycker att det är en felaktig tolkning av ägarens - staten och regeringens - ansvar:

– Ja, det är ett mycket märkligt svar alltså. Det bevisar att han kan inte den här delen, han kan inte näringsliv helt enkelt. Ägarna får ta sitt ansvar oavsett om det går bra eller dåligt. 

Om det blir en socialdemokratisk regering igen, ska större beslut om köp av viktiga företag kunna överprövas mer explicit i regeringskansliet?

– Vi kommer aldrig undan, så länge staten är ägare så är det ett ägaransvar.