EU och USA ska förhandla om frihandelsavtal

2:11 min

EU och USA meddelade i dag att man ska inleda förhandlingar om världens största frihandelsavtal. Det återstår många tvistefrågor, inte minst inom jordbrukssektorn, men EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger att ett sådant här frihandelsavtal kan leda till kraftig tillväxt i Europa.

– Det är beräknat att när det här avtalet har trätt i kraft kommer den europeiska ekonomin få en stimulans med en halv procent av vår BNP. Det innebär tiotals miljarder euro per år och tiotusentals nya jobb.

I natt sade USA:s president Obama att frihandel över Atlanten kommer att gynna även den amerikanska ekonomin.

Redan nu står EU och USA för nästan hälften, 47 procent, av den globala handeln. Varje dag handlar parterna varor och tjänster av varandra för motsvarande 17 miljarder kronor, och ett frihandelsavtal är tänkt att ge ännu mer handel.

De stora svårigheterna i förhandlingarna väntas handla om olika syn på regelverk och standarder. Inte minst inom jordbrukssektorn finns en rad känsliga områden. Parterna är oeniga om reglerna för till exempel hormonbehandlat kött, men även för frukt som päron och aprikoser.

Genmodifierad mat är ett närmast tabubelagt ämne i EU-länder som Ungern, och enligt EU-kommissionsordförande Barroso ska lagstiftning om så kallad GMO lämnas helt utanför förhandlingarna.

– De här förhandlingarna handlar inte om att dagtinga med våra konsumenters hälsa för kommersiella vinster. Grundläggande lagstiftning, som den som handlar om GMO, kommer inte vara del av förhandlingen.

För EU:s del handlar frihandelsförhandlingarna mycket om att få USA att öppna upp mer för EU-företag att slåss om offentliga kontrakt. En EU-källa säger att drömmen vore att få USA att ge upp sin så kallade "köp amerikanskt"-politik.

Minst två år beräknas det ta att förhandla fram ett frihandeslavtal mellan EU och USA.