Upp till 100 procent häst i Coops och Icas lasagne

2:32 min

Det är nu bekräftat att det är hästkött i både Icas och Coops portionsförpackade lasagne som är märkt som nötkött på förpackningarna. Efter larmet har flera provtagningar gjorts på lasagne som sålts i svenska butiker och det är hästkött i färsen, ibland så mycket som 100 procent. Även lasagne från Axfood-kedjan innehåller hästkött, visar prover.

Lena Malm jobbar med produktsäkerhetsfrågor på Coop.

– Testerna har visat att i lasagnen så finns det från 100 procent hästkött ner till spår av hästkött, säger hon.

Har ni tidigare haft något system för att kontrollera vilket djur som köttet kommer i från?

– Med anledning av det som hänt förra året så har vi ökat fokus på hur ska kunna upptäcka eller förebygga fusk.

Men ni har inte tidigare lyckats upptäcka hästköttet?

– Nej det har vi inte.

Varför inte det?

– Det är helt enkelt för att det är en av väldigt många produkter.

Livsmedelskedjorna har alltså nu gjort flertalet stickprov och i en del fall visade det sig att det bara var hästkött i färsen och inte något nötkött över huvud taget.

Det ställs många frågor om varför det är hästkött i köttfärsen och hur det kan ha kommit att bli en marknad för dem som säljer det. En orsak som nu diskuteras i Storbritannien är det europiska regelverk som det blev en gemensam tolkning av inom EU-länderna för ett år sedan. Det handlar om vad som får kallas köttfärs på förpackningarna.

I jakten på att få ut så mycket kött som möjligt av djuren till ett så lågt pris som möjligt finns det maskiner inom livsmedelsindustrin som genom centrifugering suger ut köttmassa ur senor och fett och andra så kallade mjukdelar på djuret.

Viveka Larsson är ämneskordinator på Livsmedelsverket:

– Man använde den här typen av kött som köttfärs när man tillverkade produkter tidigare. Och nu när man har fått klart för sig att det inte är tillåtet så måste man antingen använda sig av riktigt malt kött eller använda det här men kallar det för vad det är.

Den här typen av kött från senor och fett får alltså inte längre kallas för köttfärs någonstans i Europa. Och när en typ av lågpris-köttfärs försvinner från marknaden kan det finnas utrymme för andra. Och enligt en tidigare chef på brittiska livsmedelsverket så blev det här en möjlighet för dem som säljer billig köttfärs som de säger är nötkött - men som i själva verket är kött från hästar.

Hur mycket lasagne som Coop redan har sålt kan Lena Malm inte svara på, men bara i deras lager finns det 6 000 kilo lasagne kvar.

– Än så länge avvaktar vi med vad vi kan göra med den, men just nu betraktar vi den som en produkt som vi inte kan sälja till konsumenter.

Ett av Nordens ledande företag inom dagligvaruhandeln, Axfood, har nu också fått provsvar på sina återkallade produkter med anledning av hästköttskandalen. Också deras lasagne innehåller hästkött, enligt leverantören.

I Axfood-kedjan ingår Hemköp, Willys och Willys Hemma.