11 gripna för barnporrviruset

1:33 min

Elva personer är gripna misstänka för att ligga bakom ett virus som låst mängder av datorer i Sverige. De drabbade anklagades för att ha porrsurfat och skulle betala hundra euro för att inte bli uthängda på nätet. 

– De har lurat folk att betala för att låsa upp sina datorer. De här personerna har satt upp hemsidor och utger sig för att komma från polisen. Det har handlat om spansk polis, svensk polis och även Europol. Personerna bakom sajterna säger att man har varit inne på olagliga sajter och för att låsa upp sajten måste man betala 100 euro, säger Søren Kragh Pedersen är talesman på Europol. 

Josephine Olsson från Norrköping fick sin dator låst av viruset.
– Polisens logga dök upp och så stod att jag anklagas för att ha laddat ner barnporr bland annat, säger hon. 

Trojanen finns i infekterade webbsidor och polisen säger att det kan vara på vilka sidor som helst.

Den låser datorn och användaren ser bara en bild med polisens och regeringskansliets logga och en text där man uppmanas betala 100 euro för att bedragaren ska låsa upp datorn igen.

Precis som i Josephines fall så anklagas man för att ha tittat på barnporr och laddat film, något som alltså inte stämmer.

I minst trettio länder har infekterade datorer upptäkts. Men nu har Europol tillsammans med spansk polis gripit elva personer, bland annat en 27-årig ryss som ska ha varit drivande i ligan.

– De har tjänat mycket pengar men nu har de gripits och verksamheten ska ha stoppats. Men det betyder inte att det finns andra som gör samma typ av bluffmakeri men de är i alla fall färre som nu håller på med det, säger Søren Kragh Pedersen är talesman på Europol.