Hästkött innehöll medicin som kan vara skadlig

Kött från hästar som slaktats och exporterats från Storbritannien till Frankrike innehåller spår av medicin som kan vara skadlig för människor. Men förekomsten av läkemedlet i köttet var lågt.

Brittiska livsmedelsverket FSA har testat kött från 206 hästar för förekomst av läkemedlet Fenylbutazon. Sex av hästarna ska ha exporterats till Frankrike och "kan ha använts" i livsmedel, enligt FSA, som tillsammans med franska myndigheter försöker spåra maten.

Den smärtstillande och inflamationsdämpande medicinen som används till hästar anses vara skadlig för människors hälsa vid förtäring. Men förekomsten av läkemedlet i köttet var lågt.

– Det är extremt osannolikt att någon som har ätit hästkött med Fenylbutazon skulle uppleva någon av dessa biverkningar, säger Sally Davies, chef för sjukvården i England, till AFP.

– En person måste äta 500-600 hamburgare med hundraprocentigt hästkött varje dag för att komma nära en daglig dos för människor.

Den brittiske jordbruksministern David Heath säger att man inte funnit spår av medicinen i produkter tillverkade av matjätten Findus, som varit indragen i den omfattande hästköttsskandalen i Europa.

Myndigheter runt om i Europa utför tester av hästköttet efter att man funnit det i lasagne som var märkt med nötkött. I Sverige har man bland annat funnit hästkött i lasagne tillverkad av Findus och i livsmedelskedjorna Coop och Icas portionslasagner.

Och hästköttsskandalen involverar många europeiska länder.

Nu har man också hittat spår av hästkött i fryst lasagne i Tyskland. Det är den tyska stormarknadskedjan Real som undersökt lasagnen i sina butiker och funnit hästkött, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ekot/TT