Ingen risk för krock när asteroid passerar jorden

2:33 min

I morgon kväll passerar en asteroid ovanligt nära jorden. Det handlar om en rymdsten på cirka 50 meter i diameter. Den håller sig dock på nästan tre tusen mils avstånd och för de intresserade räcker det med en bra fältkikare för att beskåda fenomenet.

– Det som är speciellt är att den kommer så nära jorden. Det är det största objekt som kommit så nära jorden utan att krocka och det har man historiska belägg för, säger Alexis Brandeker som är astronom vid Stockholms universitet.

Något spektakulärt ljusfenomen handlar det inte om, asteroiden som bär namnet 2012 DA14 är nämligen så ljussvag att den inte kan uppfattas med blotta ögat. Det som snarare får tanken att svindla är att det inte handlar om något oförargligt rymdgrus utan en rejäl stenbumling på närmare 50 meter i diameter som skulle orsaka stor skada om den träffade jorden, berättar Alexis Brandeker.

– Det skulle inte få några globala konsekvenser direkt, men det skulle vara väldigt illa där den föll ner. Nedslagskraften skulle motsvara ett modernt kärnvapen kan man säga. Hade den träffat en stad till exempel skulle det gå väldigt illa.

Men för nu kan vi andas ut, de relativt långa avståndet på knappt 3000 mil som asteroiden passerar på bedömer forskarna i dag som betryggande, men lika säkra var de inte för något år sedan.

– När man upptäckte den visste man inte hur den skulle gå så då fanns en viss risk på några tusen att den skulle kollidera med jorden, men det avfärdade man ganska snabbt. Så det finns ingen risk för just den här asteroiden, säger Alexis Brandeker.

Vid nio halv tiotiden i morgon kväll går det att se asteroiden när den passerar över stjärnhimlen. Det gäller bara att veta åt vilket håll som kikaren ska riktas och hjälp finns som så ofta på nätet, säger Alexis Brandeker och knappar in sina koordinator på en hemsida för astronomi.

– Som vi ser kommer asteroiden att röra sig mellan stjärnbilden Lejonet och Karlavagnen.

Ska vi bege oss ut och se hur det kan se ut i morgon kväll?

– Det gör vi. Här har vi en fin utsikt över himlen. Söderut ser vi bland annat Stadshuset. Här österut kommer asteroiden att dyka upp i morgon kväll om vädret samarbetar, säger Alexis Brandeker.