Tecken på hårdare förtryck i Nordkorea

1:48 min

Samtidigt som USA och andra länder diskuterar hur Nordkorea ska straffas för sitt atombombsprov tidigare i veckan växer också kraven på att regimens övergrepp mot sina egna medborgare utreds. Washington säger att man tänker ställa sig bakom förslaget på en FN-ledd utredning av människorättsövergrepp i Nordkorea.

– Det kändes fruktansvärt när jag hörde om atombombsprovet, för jag vet hur regimen ignorerar folkets hunger och lidande, säger Rim Il, författare och Nordkorea-avhoppare.

Rim Il flydde själv från Nordkorea i slutet av 1990-talet, nu är han välkänd författare och kommentator här i demokratiska Sydkorea. Hans femte och senaste bok handlar om förre nordkoreanske diktatorn Kim Jong-il.

När tredje generationen Kim tog över för drygt ett år fanns en del förhoppningar att den unge, i Schweiz utbildade Kim Jong-un skulle börja ekononomiska och politiska reformer. Men Rim Il säger att Kim Jong-un är på väg att bli en än brutalare diktator än sin pappa och farfar.

Ekonomin i Nordkorea blir sämre och sämre och enda sättet Kim Jong-un kan behålla makten är genom hårdare förtryck, säger han. Rim Il tror inte att det skulle spela så stor roll om Kina nu drar ner på mat- och bränsleleveranser till Nord som straff för atombombssprängningen. På 1990-talet dog miljontals nordkoreaner av hunger utan att det rubbade regimen.

Nu säger Förenta staterna att det tänker stödja en FN-utredning om människorätten i Nordkorea. FN:s människorättschef sa nyligen att hon knappast sett någon förbättring under Kim Jong-un, hon pekade på fångläger som tros hålla minst 200.000 människor.

Författaren och nordkoreaavhopparen Rim Il säger att den humanitära hjälpen till Nordkoreas hungriga folk trots allt måste fortsätta, även om en del av hjälpen går till regimen.