Skåne

Hästlasagne blir biogas i Skåne

1:09 min

Nu rullar hela Sveriges kasserade lasagner ner mot Skåne för att bli biogas. Men vägen från butik till återvinningsstation är lång. När butikerna får ett larm om en vara stoppas den genast och skickas tillbaka med nästa varutransport. I Helsingborg har Ica sitt stora centrallager och dit kommer nu flera ton lasagne.

– Självklart blir det extra arbete för oss men det viktigaste är att varorna inte längre säljs. Kunderna ska kunna känna sig trygga när de kommer hit och handlar, säger Jerry Rosengren butikschef i Malmö.

När butikerna får ett larm om en vara stoppas den genast och skickas tillbaka med nästa varutransport. I Helsingborg har Ica sitt stora centrallager och dit kommer nu flera ton lasagne.

– Vi har fått sätta in extra transporter men hittills har det fungerat bra.

Ica ansvarar för att köra tillbaka alla lasagner de sålt i sina butiker, oavsett märke. Lagret i Helsingborg är 63 000 kvadratmeter stort men har inte längre plats nog. Därför får man sortera upp de olika varorna ute i frysbilarna, i -26 grader.

Efter man sorterat varorna skickar Ica sina varor till återvinningsstationen i Ängelholm och Findus skickar sina varor till en anläggning i Bjuv där de blir biogas. Återvinningen i Bjuv får nu ta emot lasagner från hela Sverige vilket så småningom betyder att vi skåningar kan dra nytta av hela Sveriges kasserade lasagner.