Meteoritexplosion över Ryssland - 400 skadade

1:22 min

Ett meteoritfall skapade i morse stor uppståndelse i ryska Uralområdet. Många ögonvittnen tog först det plötsliga ljusskenet och smällen för en flygkatastrof. Trycket som följde blåste ut fönsterrutor och över 400 ska ha skadats av bland annat glassplitter.

– Vad var det för nåt? Ropar en man på amatörklippet inspelat i Tjeljabinsk.

– En meteorit? Ett flygplan?

Två ljuskäglor har just svept förbi på himlen och lämnat efter sig en lång vit svans, en explosion och en lukt av krut. Uppskakade människor stannade sina bilar och sprang ut ur affärer.

– En del trodde att kriget kommit, säger en Tjeljabinskbo till nyhetsbyrån Interfax. Under en period slogs mobilnätet ut i staden, som ligger i södra Uralområdet.

I tryckvågen som följde  blåste fönsterrutor ut. Först talades det om ett 100-tal skadade men nu har siffran växt till över 400 enligt nyhetskanalen Rossija 24. Främst handlar det om skärskador. Bland annat skadades några elever på en skola. Enligt Rossija 24 har myndigheterna beslutat att hålla alla skolor och förskolor stängda i dag.

Tjeljabinsk är en miljonstad med tung industri, i närheten finns bland annat atomanläggningen Majak och myndigheten för radioaktiv säkerhet gav i dag order om att kontrollera halterna av radioaktivitet i området. Alla fabriker ska vara i gång som vanligt.

Meteoriter, som utgörs av splitter efter asteroidkollisioner, är inte ovanligt men det är ovanligt med så här stora meteoriter. Enligt experter som Moskvas Eko har pratat med går de inte att förutse.

– Hela staden befinner sig i chock. Det här var nog ett budskap från rymden om att vi bara är små sandkorn på den här planeten, säger en Tjeljbainskbo till Rossija 24.