LANDSTINGET

Bakjouren försvinner från Kiruna sjukhus

1:38 min

Den 1 maj i år försvinner den kirurgiska bakjouren från Kiruna sjukhus om allt går enligt landstingets planer. Men först måste en del saker uppfyllas om det ska fungera uppger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Brännström.

Det har länge funnits planer på att ta bort den kirurgiska bakjouren i Kiruna och under våren väntas ett definitivt politiskt beslut.

– Vi har naturligtvis jobbat med att försöka se hur det ska fungera. Det är inte alltid så lätt att ändra i hälso- och sjukvårdssystem. Det måste vara medicinskt säkert och då tar det ibland lite tid, säger Mats Brännström.

Dels måste det finnas jourhavande läkare som är minst legitimerade och sedan måste det finnas rutiner för samarbetet med Gällivare och mellan klinikerna.

– Det här jobbar vi med och då är första maj ett måldatum. Men klarar vi inte av att uppfylla det så kan vi inte göra det den första maj, säger Mats Brännström.

Med bakjour menas att en specialist inom kirurgi som befinner sig i beredskap i hemmet, har kunnat rycka in vid behov. Det här har i sin tur inneburit att AT-läkare har kunnat jobba jour ensamma på akuten.

– AT-läkare kommer att finnas på akutmottagningen även fortsättningsvis, men inte ensamma. Det kommer finnas med en legitimerad läkare hela tiden. Det är den förstärkning vi gör, det blir en mer erfaren läkare på akutmottagningen, säger Mats Brännström.

Kan det bli så att man tar in till exempel stafettläkare?

– Vi är ju beroende av stafettläkare på flera håll i länet, så kan det vara, säger han.