Nättrollen grumlar synen på vetenskap

Otrevliga kommentarer och så kallade nättroll, som mest är ute efter att bråka och provocera i kommentarsfälten på internet, har diskuterats mycket i svenska medier på sistone. Nu har en vetenskaplig studie gjorts i USA av hur läsarna faktiskt påverkas av de så kallade nättrollens kommentarer.

Den som läst artiklar på nätet om till exempel klimatvetenskap eller genusforskning vet hur det kan låta när läsarna får skriva egna inlägg längst ned. Det råder fortfarande vilda västern i kommentarsfälten anser forskaren Dominique Brossard här på Vetenskapskonferensen AAAS.

Statistik visar att 6 av 10 amerikaner söker i huvudsak fakta på webben och en ny studie att de påverkas mer än man hittills trott av tonen från uppretade internettroll.

Drygt 2300 representativt utvalda personer fick läsa en balanserad och saklig nyhetsartikel om det senaste inom nanoteknik. Kommentarerna under hade manipulerats för vissa av försökspersonerna så att de innehöll förolämpningar och ett rått språk. Det visade sig förstärka förutfattade åsikter om risker.

De som redan ansåg att nanoteknik är farlig, blev mer oroade, medan de som från början såg stora möjligheter och liten risk med atomslöjd, blev mer övertygade om det när tillmälena haglade från läsare.

Johan Bergendorff

Referens:
Brossard, D., et al. Crude comments and concern: Online incivility's effect on risk perceptions of emerging technologies. Journal of Computer-Mediated Communication.