Klänningstvång för kvinnor på Pizza Hut

1:49 min

På resturangkedjan Pizza Hut blir det snart obligatoriskt för alla kvinnliga anställda att bära klänning. De nya uniformsreglerna har väckt reaktioner både bland de anställda och på sociala medier.

Pizza Huts anställda har redan könsseperatistiska uniformer, blus respektive skjorta.  De nya arbetskläderna består av klänningar för kvinnor och rugbytröjor för män. Något som vissa reagerat på.

En av de anställda som mejlade företagets VD och ifrågasatte klänningstvånget fick till svar att man valt det plagget för att det går att justera utifrån kroppsstorlek.

Johanna Dahlin driver en blogg som uppmärksammar jämställdhetsfrågor och hon har engagerat sig i frågan om Pizza Huts klänningstvång. Hon har varit i kontakt med ett 10-tal anställda som är kritiska till de nya uniformerna.

– På bloggen drog vi parallellen och undrade om det här skulle vara okej om man skiljde på människor med olika ursprung? Att människor från ett visst land skulle ha vissa kläder.

Johanna Dahlin tycker att den här diskussionen är viktig för att den cementerar stereotypa könsroller. Pizza Hut slår ifrån sig kritiken och menar att syftet inte är att göra skillnad på män och kvinnor. Man kan också tänka sig att tillåta vissa avvikelser.

- Det här är vår företagsuniform och egentligen ska man hålla den. Om någon verkligen inte vill bära det ena eller andra får vi ta det från fall till fall, säger Pizza Huts marknadschef Anne Jansson.