Socialtjänsten

Dokumentation tar mer tid än själva arbetet

1:36 min

Vårdpersonal har blivit frustrerade över datorprogram som tar tid från arbetet. Det är erfarenheter från Stockholms län där man provat datasystemet Pulsen Combine. Samma datorsystem som socialtjänsten i fem Västerbottenskommuner ska införa i vår.

Systemet som ska ta socialtjänsten till Internet började testas i ett antal Stockholmskommuner men företaget som gjort programmet kunde inte leverera i tid så flera kommuner hoppade av. Sedan dess har Företaget Pulsen AB bytt vd och han säger till tidningen Computer Sweden att de nu har ökat personalen som arbetar med programmet från 22 till 50.

Pulsen AB erkänner att alla förseningar gynnat konkurrerande dataprogram men säger till tidningen att inget annat system är så väl anpassat till socialtjänstens verksamhet.

I Lycksele arbetar socialtjänsten med tre olika datorsystem som är föråldrade. När Pulsen Combine införs måste i stort sett alla datorer, cirka 140 stycken, bytas ut.

Dan Gideonsson arbetar som ledningskoordinator på socialtjänsten i Umeå, och har varit med och köpt in Pulsen Combine. Han ser flera fördelar med systemet.

– Jag hoppas att det ska bli enklare, både för handläggare, utförare, brukare, och för anhöriga.

På vilket sätt? 

– Det handlar om att öka tillgängligheten. Både för en som är anställd inom socialtjänsten och för brukare och anhöriga som kan ta del av dokumentation och lämna meddelanden. 

Vad säger du om kritiken om att systemet är krångligt?

– Det är inte helt ovanligt att nya datasystem får kritik. Det brukar snarare vara regel än undantag. Efter att man åtgärdat barnsjukdomar och kantigheter brukar det gå bra.