BOTKYRKA

Botkyrkaborna röstar om kommundelning

1:12 min

Det kommer att bli en folkomröstning om delning av Botkyrka kommun nästa år. Det har Botkyrkas kommunfullmäktige beslutat.

Frågan om kommundelning har drivits av Tullingepartiet, som vill att Tullinge ska bli en egen kommun.

– Jag ser det viktigaste skälet som närdemokrati och att komma närmare beslutsfattare och tjänstemän. I en mindre kommun blir avståndet mellan väljare och vald mindre och det är den största fördelen, säger Carl Widercrantz, politisk sekreterare i Tullingepartiet.

Vad är bra med det?

--Det är bra att människor vill kunna påverka och styra sin utveckling i en högre utsträckning och det är möjligt i Tullinge kommun, säger Carl Widercrantz.

Tullingepartiet bildades strax före valet år 2006 med kravet att kommundelen Tullinge ska bli en egen kommun. Partiet fick då ett mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige.

I valet därpå, år 2010, hade partiet stor framgång. Det blev, med sex mandat och drygt tio procent av rösterna, tredje största parti i kommunen.

Efter en namninsamling har partiet nu nått ett av sina mål, att få till en folkomröstning om kommundelning. Den kommer att hållas samtidigt som det ordinarie valet i september nästa år.

Carl Widercrantz är nöjd.

– Jag tycker att det känns fantastiskt roligt. Vi har lagt ner ett stort arbete på att samla in över 7 000 namnunderskrifter så att det är riktigt kul att det äntligen blir en folkomröstning.