Historisk blockering av Obamas tilltänkta minister

1:42 min

Utnämningen av Chuck Hagel, president Obamas förslag till ny försvarsminister, har blockerats av republikanerna. Händelsen kallas historisk i amerikansk politik.

– Fördröjningen att utse senator Hagels är exempellös. Jag upprepar, inte en enda nominerad till försvarsminister i vårt land har någonsin utsatts för filibuster. Aldrig någonsin, sa senator Harry Reid i ett rasande tal igår.

Reid leder demokraterna i senaten, den kammare som måste godkänna Chuck Hagel som ny försvarsminister.

Hagel, som är republikan, möter starkt motstånd från sina partikamrater. De kräver mer svar på hans åsikter om Israel, ekonomiska bindningar och administrationens agerande när flera diplomater dödades vid en attack i Bengazi.

Senatorerna Alexander, Graham, och Cruz, vill veta mer och accepterar inte att "dunka igenom" ett beslut. Cruz sa att han vill veta om Hagel fått pengar från Saudiarabien eller Nordkorea. 

President Obama sa igår att han tycker att det är olyckligt att senaten blockerar utnämningen, inte minst eftersom det pågår ett krig i Afghanistan och han behöver en försvarsminister, men fördröjningen är en misstroendeförklaring mot honom också. Andra demokrater var tydligare och anklagade republikanerna för att göra inrikespolitiska manövrar.

Chuck Hagel är redan godkänd av det utskott som förhörde honom för ett par veckor sedan, men hela senaten måste rösta. För att ärendet ska gå vidare dit, måste minst 60 senatorer stödja ett sånt förslag. Det är där det tagit stopp. I USA kallas det "filibuster", trots att ordet annars har innebörden att någon fördröjer ett beslut genom att tala oändligt länge.

Nu kommer omröstningen att hållas om en vecka-tio dagar, i stället och allt ser ut som att Hagel blir godkänd, men med liten marginal, om inte kampanjen mot honom lyckas ändra på det när den fått lite mer tid.