Asteroid passerade nära jorden

Många har blickat mot stjärnhimlen nu när en gigantisk rymdsten, eller asteroid, drygt 45 meter bred, passerat vårt jordklot under fredagskvällen.

Passagen var ovanligt nära jorden på tre tusen mils avstånd ungefär.

Något man bland annat följer från den amerikanska rymdstyrelsen NASA.

– Där ser man den. Detta är livebilder från Gingin, en timme norr om Perth, säger en kvinna som guidar tittarna på NASA:s webbsändning från Kalifornien, USA.

Via NASA:s livesändning på webben, visas asteroiden som ett litet vitt streck som förflyttar sig över stjärnhimlen. Något ryckande på tv-bilden, med tickande digitala räkneverk i hörnen, som kommer direkt från Ginginobservatoriet i Australien.

Asteroiden som kallas 2012 DA14, är egentligen stor som en halv fotbollsplan. Den har följts noga av astronomer under en längre tid, där sannolikheten att den skulle slå ner på jorden uppskattats till så gott som noll, enligt Carina Persson, doktor i astronomi på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Att den passerar så nära jorden kan hända ungefär vart 40:e år, och att den skulle slå ner kanske händer vart tusende år. Och sannolikheten att den här asteroiden skulle slå ner på jorden är ungefär en risk på 27 miljoner, säger Carina Persson.

Nej, varken jorden eller några satelliter ska ha kommit i dess väg, där den runt halv nio-tiden, svensk tid, dök upp över horisonten i öster och syntes bäst i två-tre timmar under sen fredagskväll.

Här i Sverige har den kunnat beskådas lättast på himlen från Jämtland.

Att asteroiden nu passerar jorden så nära i tid till meteoriten som slog ner i Ryssland i dag, kan kanske upplevas som ett sammanträffande, men har troligen inget samband.

– En första analys av bilderna visar att de här två stenarna har helt olika riktningar, helt olika banor i rymden, säger astronomen Robert Cumming.