Allt fler kommunpolitiker lämnar sina uppdrag

1:46 min

Fler och fler kommunpolitiker, främst yngre och kvinnor, hoppar av sina uppdrag. I januari, halvvägs in i mandatperioden, hade nästan 2 000 eller 15 procent av de förtroendevalda lämnat sina kommunala uppdrag.

Motsvarande siffra förra mandatperioden var drygt tolv procent av de som valdes in vid valet 2006. Alla partier drabbas av avhoppen, Sverigedemokraterna värst. Där har nästan varannan invald, knappt 47 procent, lämnat kommunfullmäktige.

Närmast kommer Miljöpartiet med knappt 18 procent. Lägst andel avhopp har Centerpartiet med 11,6 procent, men partiet har haft en ökning av avhoppen med en tredjedel sedan förra mandatperioden.

Det visar en genomgång av valmyndighetens siffror som Ekot gjort. Louise Wiberg var 27 år när hon 2006 valdes in i Varas kommunfullmäktige för Centerpartiet. Efter fem år gick hon in i väggen och har i dag lämnat politiken.

– Det fungerade inte. Det är svårt att välja bort familjen, den finns ju där. De var tvungna att bli prio ett, och så är det ju inte. De är ju inte prio ett, när man har uppdrag till exempel.

De är fortfarande kvinnor och unga som i högsta grad lämnar politiken. Alla partier drabbas hårt, mest Sverigedemokraterna med 66 procent av de unga upp till 29 år.

Vänsterpartiet har tappat 41 procent, och Socialdemokraterna 36 procent av de yngre. Regeringspartierna ligger mellan 25 och 33 procent.

– Vi är i högsta grad en del av samhället, och att vi inte kan vara med och bestämma hur det ska se ut. Det är ju rätt bekymmersamt egentligen.

Kan man förändra förutsättningarna på något sätt?
– Ja, det kanske man skulle kunna. Man jag är nog inte kvinna att kunna säga hur.