Miljöpartiet kritiserar Vattenfalls kärnkraftsatsning

1:29 min

Miljöpartiet reagerar nu starkt på att statliga Vattenfall uppger att de ska satsa flera miljarder på ny kärnkraft, innan det ens beslutats om det verkligen ska byggas några nya reaktorer.

Vattenfalls vd Öystein Löseth säger i Ekots lördagsintervju i dag att det blir svårt för Sverige att klara energiförsörjningen enbart på vattenkraft och vindkraft.

Det är mycket olyckligt, tycker Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiske talesperson.

– Vattenfalls pengar som statligt energibolag borde läggas på att bygga förnybar energi istället för att lägga flera miljarder på att utreda ny kärnkraft. Vi ser ju utvecklingen i Europa att kärnkraften fasas ut och att det istället är den förnybara energin som är det enda hållbara. Både för miljön och för affärerna, säger Lise Nordin.

Men det här utesluter väl inte andra satsningar på förnybar energi?

– Att Vattenfall lägger flera miljarder kronor på att utreda ny kärnkraft innebär förstås att utbyggnaden av förnybar energi försenas. Vi behöver skyndsamt istället satsa alla investeringar på förnybar energi, såsom sol, vind och bioenergi, säger Lise Nordin.

Vattenfalls satsningar började i somras när företaget lämnade in en första ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt VD Öystein Löseth blir det svårt för Sverige att klara energiförsörjningen enbart på vattenkraft och vindkraft. Där han föreställer sig att det skulle leda till alltför kraftiga svängningar i elpriset.

Men flera oberoende studier talar emot det, enligt Lise Nordin, som även flera gånger tidigare kritiserat Vattenfalls investeringar. Inte minst efter den förlustaffär vid köpet av holländska Nuon, som åter debatterats flitigt i veckan:

– Vattenfalls investeringar har hittills inte lett i rätt riktning och nu är det dags att sluta med de här felinvesteringarna, säger Lise Nordin.