Avföringsbakterier i hamburgare

1:56 min

Flera ton hamburgerkött och kebabkött i landet kan vara smittat av tarmbakterien ehec. Varorna har nu återkallats av företaget som levererat köttvarorna.

Enligt uppgift ska drygt sex ton av köttet redan ha sålts under fyra månaders tid. Myndigheterna upptäckte smittan efter att två barn insjuknade i Västerås förra månaden.

– Det är två barn som ätit hamburgare, som inte varit helt genomstekta. Västerås miljö- och hälsoskyddsförvaltning tog prover på hamburgare från samma parti och då hittade man hamburgarna med ehec, säger Helena Storbjörk Windahl, säger Helena Storbjörk Windahl vid Livsmedelskontrollen i Stockholm stad.

Bakterien ehec kan leda till en av de mest allvarliga matförgiftningarna, med diarréer och ibland blodiga diarréer. Det är vid slakt som avföring från djuren kan smitta köttet.

Vad man vet har bara de två barnen, som nu tillfrisknat, drabbats. Men enligt företaget Sven P i Stockholm, som levererat köttet, handlar det om ett parti på tolv ton, där hälften, redan sålts som hamburgare eller kebabkött i storpack.

Köttet kommer ursprungligen från ett slakteri i Holland, berättar vd på Sven P, Yvonne Björling:

– Om de då inte varit ordentliga vid slakten, så kan de ha stuckit hål på någon tarm eller någonting. Så det är en liten del som då har blivit smittat. Det kan vara bara några små bitar i allt det här som blivit smittat, säger Yvonne Björling.

Men det vet man inte?
– Nej, det vet man inte. Men vi har inte fått något återtag på någonting och vi har inte hört något annat än att om de här två 90-grams hamburgarna, där två stycken ätit och blivit dåliga för att de inte varit genomstekta ordentligt, säger Yvonne Björling.

Det mesta av det sålda köttet kan faktiskt redan vara uppätet, och är det bara stekt ordentligt är det ingen fara, säger Yvonne Björling. Men även om de tycker att de gjort allt rätt gällande provtagningar av köttet, så kommer de nu att utöka sina rutinkontroller framöver.

Som konsument gäller det återigen att steka kött ordentligt, säger Helena Storbjörk Windahl, vid Livsmedelskontrollen i Stockholm.

– Vi rekommenderar ju genomstekning av alla typer av hamburgare och färsprodukter överhuvudtaget, säger Helena Storbjörk Windahl.