Eriksson om Bildt: Håller inte att skylla på andra

1:38 min

Konstitutionsutskottets ordförande miljöpartisten Peter Eriksson är överraskad över Carl Bildts uttalande efter KU-kritiken mot Utrikesdepartementet.

Sedan fyra år tillbaka är det omöjligt för allmänhet och journalister att se alla inkommande och utgående handlingar, vilket KU kritiserat. Riksdagen antog nyligen kritiken som bland annat säger att UD:s diarium inte motsvarar kraven i grundlagen.

– Det är ju inte vårt diarium, det är regeringskansliets diarium. Förvaltningskontoret övertog ju ansvaret för diariet för några år sedan, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Peter Eriksson (MP), som är ordförande för KU, menar att Carl Bildt i stället för att skylla ifrån sig borde ta ansvar för sitt departement.

– Jag tycker att det är förvånande att han inte orkar ikläda sig ett ansvar. Vi har granskat flera departement och det är bara Utrikesdepartementet som har visar de här stora problemen, dessutom under en lång tid, säger Peter Eriksson

– Det håller inte att bara skylla på tjänstemän och andra, när man inte följt offentlighetsprincipen under flera år.

Carl Bildt säger att han inte äger frågan?

– Det gör han i och med att han är chef på UD och det är UD som inte har fungerat; de andra departementen har fungerat, säger Peter Eriksson.

Kan det bli aktuellt att kalla Carl Bildt till förhör i KU?

– Nej, den här granskningen är vi färdiga med.