Landsting kan ha lurats på miljoner

2:20 min

Flera landsting i Sverige har dragit på sig miljonskulder efter att ha gjort affärer med ett miljöföretag från Dalarna. Landstingen blev erbjudna att prova lustgasrenare gratis, men sitter nu fast i femåriga hyresavtal. En polisutredning pågår om grovt bedrägeri.

Lustgas, som används som smärtstillande vid bland annat förlossningar, är en kraftfull växthusgas, 300 gånger starkare än koldioxid. Landstingen ska minimera utsläppen av lustgas för miljöns skull och Sveriges kommuner och landsting, SKL, uppmuntrar införskaffandet av lustgasrenare, maskiner som bryter ner lustgasen.

Under hösten år 2011 och våren år 2012 lanserade företaget Nordic Gas Cleaning, ett av de ledande företagen på marknaden, en ny sorts lustgasrenare, som sjukhusen skulle få prova utan kostnad. Minst elva sjukhus runtom i landet nappade på erbjudandet.

Ett av dem var Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset i Stockholm. Här används lustgas för att lugna barnen vid smärtsamma provtagningar. Sjukhusjuristen Josef Driving granskade avtalet.

– Erbjudandet gällde att det skulle vara två år utan kostnad, och därefter skulle vi ha möjlighet att avsluta lånet. Det är ju inte orimligt att ett företag vill låna ut utrustning för att ut en produkt på marknaden, säger han.

För att få låna lustgasrenaren skulle sjukhuset ingå ett hyresavtal med ett kreditbolag. Enligt avtalet med kreditbolaget skulle sjukhuset hyra lustgasrenaren i fem år för 15 000 kronor i månaden. Men Nordic Gas Cleaning skulle stå för hyran de två första åren och avtalet skulle gå att säga upp.

Kort efter att avtalet undertecknats började fakturor komma till Sachsska barnsjukhuset.

– Då kontaktade personal från barnkliniken leverantören och frågade vad det var frågan om, och fick svaret att det var ett missförstånd, säger Josef Driving.

Sjukhuset skickade vidare fakturorna till Nordic Gas Cleaning, som betalade dem - fram tills bolaget gick i konkurs i september förra året. Nu fortsätter fakturorna att komma till sjukhuset, som inte har någonstans att skicka dem.

Kreditbolaget Wasa kredit kan tänka sig att riva fakturorna om sjukhusen återlämnar lustgasrenaren. Det hade varit en enkel lösning - om maskinen nu funnits. Nordic Gas Cleaning levererade aldrig någon lustgasrenare.

– Det är klart det inte är roligt att bli utsatt för lurendrejerier. För oss är det ganska tydligt att det är ett bedrägligt förfarande, så vi har anmält brottsmisstanke, säger Josef Driving.

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som beställde en lustgasrenare till förlossningen, var med om samma sak.

– Försäljaren kom där och sa att den här får ni låna helt gratis det första året, sedan får ni ta över amorteringarna. Men det är klart, det är lätt att lova sådant om man inte levererar någon utrustning, säger Eli Chiverton, ekonomichef på landstinget i Uppsala län.

Akademiska sjukhuset beställde en maskin i december år 2011. Eftersom sjukhuset slapp betala till en början sågs det inte som något större problem att leveransen dröjde.

– Det var ju ganska sofistikerat kan man ju tycka. De sa att vi betalar de här fakturorna. Och det gjorde de ju fram tills de gick i konkurs, säger Eli Chiverton.

Minst elva sjukhus i landet sitter fast i femåriga hyresavtal med Wasa kredit, visar Sveriges Radios granskning. Totalt är landstingen skyldiga kreditbolaget över tio miljoner kronor. Det som skulle bli en miljövinst blev istället en miljonskuld.

En del sjukhus har fått maskiner, men de allra flesta får fakturor på något de inte har. Det gäller, förutom Akademiska sjukhuset och Sachsska barnsjukhuset, också Astrid Lindgrens barnsjukhus, förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna och sjukhusen i Gävle, Hudiksvall, Östersund och Skövde.

Gävleborgs landsting har skrivit på avtal för två lustgasrenare. Skulden till kreditbolaget blir 1,8 miljoner kronor.

– Det känns inte bra att fortsätta betala hyra under många år för något vi inte fått. Det är 15 000 kronor i månaden per maskin i 60 månader, säger avtalsdirektören Petter Karlsson.

Skaraborgs sjukhus i Skövde beställde två maskiner, men fick bara en.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi känner oss väldigt besvikna över det här. Har vi tillräckligt bra rutiner? Kan man hundraprocentigt garantera att man inte blir lurad, säger sjukhusdirektören Birgitta Molin-Mollander.

Jämtlands läns landsting räknar inte ens med att komma ur avtalet.

– Det vi kan göra är att protestera mot Wasa kredit, men som handlingarna ser ut bedömer jag att chansen för framgång är ganska liten, säger landstingsjuristen Helge Jonsson.

Kreditbolaget betalade Nordic Gas Cleaning omkring tio miljoner för maskinerna och har inga planer på att dra tillbaka fakturorna från landstingen.

– Ett ingående avtal är till för att hållas. Sedan om man har blivit lurad att ingå det här avtalet, det skyddar en inte från sitt ansvar, säger kreditchefen Björn Beckman.

Det största problemet är att sjukhusens ansvariga skrev på leveranskvitton innan de såg maskinerna. Nordic Gas Cleaning gick raka vägen till kreditbolaget med kvittona, och fick betalt för något som inte fanns.

Enligt Nordic Gas Cleaning var en påskrift en förutsättning för att man skulle kunna starta produktionen.

– Det har ju skrivits under av någon blandning av naivitet hos sjukhuspersonalen och påtryckningar från leverantören. Man har menat att det är nödvändigt att skriva på det i förväg för att det ska bli en leverans, och det är förstås fel, säger Josef Driving, juristen på Södersjukhuset.

Thomas Wallin, som var Nordic Gas Cleanings försäljningschef, vill inte bli intervjuad. I ett mejl skriver han att avsikten hela tiden var att leverera maskinerna, och att konkursen kom oväntat.

"Det är jättebeklagligt men vi har kämpat med alla medel för att för att inte detta skulle uppstå, men tyvärr misslyckades vi", skriver han i mejlet.

Men en ekobrottsåklagare har inlett en förundersökning om misstänkt grovt bedrägeri.

Sjukhusjuristen Josef Driving vet inte om Sachsska barnsjukhuset kommer kunna ta sig ur det femåriga avtalet.

– Det är dålig hushållning med skattemedel får man väl säga då. Det är jättetråkigt. Man försöker göra rätt och så blir det fel.

Hur ser du på ditt eget ansvar?

– Det är klart att alla som varit inblandade är delaktiga till att situationen har uppkommit, det funderar vi alla på, säger Josef Driving.