Malmö

Fåglarna i Malmös parker ska få sin hälsa kollad

1:54 min

Just nu sätts 350 fågelholkar upp i stans parker av forskare i Lund. De vill veta om det är sämre för fåglarnas hälsa att bo i staden än på landet.

Mittemot Stadion, ett stenkast in från den brusande trafiken på John Ericssons väg, står Andreas Nord från biologiska institutionen i Lund uppflugen på en stege för att spika upp en fågelholk i ett träd.

– I den här ska en talgoxe bo, är det tänkt. Den kommer ju också att attrahera andra småfåglar. Blåmes kommer vara vanligt i holkarna, säger han.

Det är kanske inte den lugnaste platsen i Pildammsparken och inte heller den med den bästa luften - men det är just det som är meningen med att placera holken i trädet mittemot Stadion. Forskarna vill veta om det är sämre för fåglarnas hälsa att bo i staden med alla miljögifter än att bo på landet.

– Hur kommer det sig till exempel att en talgoxe som häckar här inne i Malmö lägger en kull på fem-sex eller sju ägg? Sedan rör vi oss 25 kilometer ut på landet så är kullstorleken tio ägg. Det är ju en jättestor skillnad, säger Andreas Nord.

Holkarna, totalt 350 stycken, är numrerade och sätts upp i Pildammsparken, i Slottsparken, Kungsparken, Rönneholmsparken och Rörsjöparken. Hur fåglarna i dem mår ska sedan jämföras med hälsan hos fåglar i 300 holkar vid Vomb mellan Lund och Sjöbo.

Genom att räkna ägg, ta blodprov och fjäderprov ska forskarna kontrollera fåglarnas hälsa. Det handlar inte bara om miljögifter utan också om maten. Stadsfåglar blir matade och hittar föda i papperskorgar. Gör det att de har mer onyttiga fetter i blodet till exempel? Framöver kan fåglarna som väljer att bygga bo i holkarna också utsättas för en del experiment.

– Man skulle kunna flytta ägg här inifrån Malmö och flytta ut dem på landet så att de får växa upp i ren miljö och sedan göra vice versa och titta på vad som händer med ungarna, säger Andreas Nord.

Forskningsprojektet inleds nu under våren och ska sedan pågå i flera år framöver. Men redan efter den första häckningssäsongen räknar forskarna med att kunna få en del resultat.