Självmordsbombaren fick studiestöd efter sin död

1:55 min

Centrala Studiestödsnämnden betalade ut drygt 54 000 kronor i studiestöd till självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som hamnade på hans konto två dagar efter att han dött i samband med attentatet i Stockholm 2010. Pengarna kommer inte att krävas tillbaka, enligt Klas Elfving på CSN.

– Vi har ju skickat den här utbetalningsfilen innan han dog.

Men pengarna landade på kontot några dagar efter att han hade dött?

– Ja.

Vad hände med pengarna?

– De här pengarna, vi har ju inte någon aning om vart de har tagit vägen, utan det man kan misstänka är att ju att de har gått till hans efterlevande.

Det är Dagens Nyheter som i dag skriver om självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som studerade under flera år i England och som sammanlagt hade en skuld på 670 000 kronor till Centrala Studiestödsnämnden.

Den 11 december 2010 utförde han sitt självmordsattentat i centrala Stockholm. Två dagar innan sprängdådet gjordes en sista utbetalning på 54 840 kronor som noterades på hans konto den 13 december.

Lånet avskrevs, och pengarna som i det här fallet landade på kontot några dagar efter Abdulwahab hade dött har inte heller krävts tillbaka. Clas Elving på CSN.

– I det aktuella fallet hade vi inte kunnat göra på något annat sätt.

Men strax efter att han hade dött, hade ni då kunnat agera på något annat sätt, när ni visste att han var död?

– Nej, inte som vi bedömer i det här läget. Det har vi inte kunnat göra. Vi har ju skickat de här uppgifterna i det läget när han inte var avliden, och då har vi inte haft någon möjlighet att stoppa de här pengarna.

Enligt lagen ska avlidna personers studielån efterskänkas. CSN har också haft som rutin att även avskriva de pengar som har hamnat i dödsbon. Men efter det här fallet så kommer nu myndigheten att granska sina rutiner.

– Vi kommer att se över de fall där det har gått ut pengar till studerande, efter att de har avlidit, och där pengarna kan förväntas ha gått eventuellt till dödsbon. I den hanteringen ska vi nu se över rutinerna, och eventuellt skärpa dem, för att se om vi ska utreda återkrav mot dödsbon.