Centern presenterar reviderat idéprogram

I dag presenterar Centerns partiledare Annie Lööf partistyrelsens förslag till nytt idéprogram. Flera förslag har strukits från det ursprungliga programmet som väckte stor uppståndelse.

Det ursprungliga förslaget presenterades strax före jul, och väckte stor uppmärksamhet med tankar om bland annat fri invandring, månggifte, plattare skatt och läroplikt i stället för skolplikt.

Annie Lööf säger på en presskonferens under förmiddagen att flera av de förslag man hade i det ursprungliga förslaget till idéprogrammet är strukna.

– Förslaget kring det som kan tolkas som månggifte är slopat, likså förändrad arvsrätt, slopad skolplikt och en minimal stat.

– Men vi har också gjort tuffare skrivningar kring jobben, decentraliseringen och den gröna miljön, säger Annie Lööf, och betonar att idéprogrammet är ett visionsdokument.

När diskussionen och kritiken inom partiet växte efter det ursprungliga förslaget var Annie Lööf tvungen att avbryta sin Thailandssemester i januari för att komma hem och möta medier och partikamrater.

Fram till 5 februari har 1 700 sidor med inspel kommit in från Centermedlemmar runtom i landet. I det nya förslaget har alltså flera kontroversiella förslag strukits, men styrelsen har inte varit enig.

– Inspelen har varit spretiga och motsatta, men samtidigt har vi i partistyrelsen hittat en genuin kärna. Vi har landat mycket väl i det program som vi nu lägger fram, säger Lööf på presskonferensen.

Annie Lööf säger att en "i stort sett enig partistyrelse" står bakom det nya förslaget till idéprogram, med undantag bland annat för frågan om slopad laglott och regionala skattebaser.

– I majoritet tycker vi att dagens system fungerar bra, säger Lööf.

Idéprogrammet ska antas på extrastämman i mars.

De senaste opinionsundersökningarna visar att Centerpartiet hamnar under riksdagsspärren på fyra procent. Den heta debatten om Centerns förslag till idéprogram har spelat roll, men förklarar inte allt, menar partisekreteraren Michael Arthursson.

– Jag tror att under några veckor skapades en stor osäkerhet om vad Centerpartiet står för, sa Athursson till Ekot tidigare i februari.