onsdag 6 mars

Familjens heder och synd

29 min

En dag för tre år sedan fick Erik besök av sin mamma och pappa. De bara stod där utanför hans dörr med rosor och en prinsesstårta i handen, för att enligt reglerna inom Jehovas vittnen, utesluta Erik från familjen för all framtid. Gud går först, före de egna barnen.

Många minns och talar om scenen i Jonas Gardells berättelse ”Torka aldrig tårar utan handskar”. När Benjamins föräldrar besökte honom för att säga upp kontakten för all framtid. Hans nya liv som öppet homosexuell passade inte ihop med att vara aktiv i Jehovas vittnen.


Erik Engkvist, 28 år är verklighetens Benjamin. Det var Eriks egen sanna upplevelse för tre år sedan som låg till grund för händelsen i TV serien och berättelsen i boken av Jonas Gardell.
Erik berättar om tiden efter och att han klarar sig bra idag.
-Men det är klart, jag glömmer aldrig känslan att gråtande, med huvudet i mammas knä be om att de inte de ska lämna honom..


Intervjustudien HBT & HEDER publicerad av RFSL ungdom & Almaeuropa berättar om homofobi, hederrelaterat våld och uteslutning i familjer med strikta hedersnormer. Rapporten ger flera exempel på att speciellt HBTQ personer är mer utsatta.

Författarna till rapportboken är: Eduardo Grutzky, Cecilia Jarl-Åberg, Frida Darj och Hedvig Nathorst-Böös, som berättar om arbetet och intervjuerna i rapporten.