Sollefteå

Ny ansökan om skyddsjakt på Junselevargen

0:58 min

En ny ansökan om skyddsjakt på vargen i Junsele lämnades in i fredags. Den tidigare skyddsjakten löpte ut den 14 mars, men eftersom beslutet överklagades kunde vargtiken inte skjutas. Om och när det blir en ny skyddsjakt kan viltsamordnare Ruona Burman inte svara på.

– Det kan jag inte säga. Först ska det till ett beslut, sen måste man lokalisera och så måste väderförhållanden stämma. Det är många saker som ska klaffa så jag kan inte säga det. Det är ingen som kan säga det, även om vi hade haft ett beslut undertecknat om det, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket.

Efter två avslagna ansökningar om skyddsjakt på den genetiskt viktiga vargtik som slagit sig ned mitt i renbetesområdet i Junsele, beviljades den tredje. Snabbt efter beslutet sköts vargtikens hanne. Skyddsjaktsbeslutet överklagades sedan, vilket satte stopp för jakten. I fredags lämnade så samebyn in en fjärde skyddsjaktsansökan.

Enligt föreningen Nordulv väntar nu ett snabbt muntligt beslut om skyddsjakt, för att vargtiken ska hinna skjutas innan någon överklagar. Och enligt föreningen står en helikopter redan redo för jakt, vilket tillbakavisas av Naturvårdsverkets Ruona Burman.

 – Inget av det stämmer.

– Det finns inte?

– Nej. Allt är osanning, säger Ruona Burman.