John Artur Ekebert presenterar stolt: Gatans Mat - en kokbok till förmån för hemlösa

2:30 min

I 40 år har han mer eller mindre varit hemlös. Han har nu tagit sig ur sitt drogberoende och gått igenom alla stadier som nu gjort honom till Tumbabo. En liten lägenhet i Tumba är nu hans. Under åren som gått har han bloggat, skrivit krönikor i Situation Stockholm, haft foptutställning om livet på gatan. Tillsammans med Magnus Hansson har han nu gett ut en kokbok till förmån för Stockholms hemlösa. intäkter går till Stadsmissionen,  Bostad först och Ungdomsbussen.

Boken innehåller ett 40tal kockars olika recept - kända kockar och hemkockar. Här fionns recept på Mandelpaj med makrill, Trattkantarellsoppa, parmesanlax m.m.

- Det är för att visa två sidor av livet som man vi gått samman och skapat denna kokbok säger initiativtagaren Magnus Hansson. I boken finns bl a recept av stjärnkockar som Melker Andersson och John Arturs Eberts egna tolkning av en Parbänkarlunch.

Parkbänkarlunch enligt John Artur

Ingredienser:

En vit plastpåse från Daghärberget Frälsis, Långholsgatan, Hornstull. Kallad vecko-matkasse kort och gott.

Platspåsens innehåll:

En två dagar gammal seg fralla. En burk tonfisk. En burk vita bönor. Två bananer. En liten påse nudlar.

Vid svår hunger äts iallafall halva frallan upp. Men först har tonfiskburkens innehåll skjölts ner och då vanligtvis med en pilsner eller två - samt att bananerna ätits upp.

Vid möjlighet att använda kastrull kokas nudlarna och bönerna i stort sett samtidigt. Vid vissa storhelger innehåller platspåsen två små påsar nudlar istället för en samt en mindre påse färska köttbullar. Denna rätt smakar lika bra varje gång, särskilt med ett par pilsner som tilltugg.

Receptet är publicerat med tillstånd av Magnus Hansson som är ansvarig utgivare för boken GATANS MAT - En kokbok till förmån för hemlösa.