Jordärtskocksglass med hallon och vaniljsmulor

Ca 6 - 8 personer

  • 500 g jordärtskocka
  • 1 dl mjölk + 1dl grädde
     
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 dl socker

Tvätta av skockan och rosta den i ugnen på 175 grader tills den är mjuk och har brynts ordentligt för att få ut den nötiga smaken. (Det brukar ta 35 till 40 minuter, men beror på skockan.)
Ta ut skockan och sjud den tillsammans med 1 dl mjölk och 1 dl grädde en stund, och mixa sedan till en puré.
Vispa under tiden upp äggulor med socker till en luftig smet.
Värm upp 1 dl mjölk och 4 dl grädde och ha i äggblandningen försiktigt.
Värm allt tillsammans under omrörning tills smeten är 87 grader.
Blanda allt tillsammans och häll blandningen i en glassmaskin. (Om man inte har en glassmaskin kan man ställa blandningen i frysen i en bunke och röra om en gång i timmen tills den frusit till. Det kan ta från 2 timmar och uppåt.)

Vaniljsmulor

  • 100g smör, rumstempererat
  • 1 ½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • ¾ tsk bikarbonat
  • 1 lime (zest (skalet) och en del saft)

Värm ugnen till 130 grader.
Vispa ihop smör och socker.
Blanda samman mjöl, bikarbonat och vaniljsocker.
Rör ihop mjöl blandningen med smörblandningen och ha i en del juice och zest.
Rulla till kulor som är ca 2 cm i diameter och lägg på ett bakplåtspapper.
Grädda i ca 30 min.
Låt svalna och mixa sedan till smulor.

15 smulade frusna hallon används som dekoration.