"Stål" av italienska Silvia Avallone i uppläsning av Josefin Iziamo

Silvia Avallones uppmärksammade debutroman är en modern arbetarskildring från Berlusconis Italien med två trettonåriga flickor i centrum.
Lyssna på och läs mer om radioföljetongen Stål genom att klicka på "Läs mer". Du kan lyssna på ljudfilerna till och med 17 maj 2013.

Väninnorna Anna och Francesca växer upp i skuggan av stålverket i Piombino, Toscana. Medan deras fäder och bröder arbetar skift på det nedläggningshotade stålverket Lucchini och tillbringar sin lediga tid framför teven, eller med droger och prostituerade på den lokala nattklubben, kastar sig flickorna till synes bekymmerslöst i vågorna på den skitiga stranden. Flickorna är utlämnade åt de maktlösa männens kontrollbehov, alltmedan de upptäcker sin sexualitet och den illusoriska makt de själva besitter genom den. För Francesca är högsta drömmen att bli pinuppa på teve, medan Anna när vaga planer på att utbilda sig och komma bort från misären. Vid horisonten lyser ön Elbas stränder vita som ett ouppnåeligt paradis.

Med romanen Stål skildrar den italienska författaren Silvia Avallone, född 1984, ett Italien bortom antika monument och böljande vinodlingar. Stål är en sinnlig och inträngande skildring av liv trots allt, i en till synes tröstlös tillvaro i en sjavig europeisk arbetarstadsdel.
Uppläsare: Josefin Iziamo.

Josefin Iziamo arbetar på Malmö Stadsteater och har på senare tid medverkat i uppmärksammade uppsättningar som Prins Charles känsla och Fanny och Alexander. Under våren är hon aktuell i En sängkammarfars.