Sverige

Lagligt att manipulera mätarställning

1:28 min

Flera företag, bland annat på nätet, erbjuder tjänster som innebär att man ändrar mätarställningen på fordon. Detta är helt lagligt trots att det kan användas för bedrägerier.

Man behöver inte söka särskilt länge på internet för att man ska hitta företag och personer som erbjuder tjänsten mätarmanipulering, även kallat mätarjustering. Helt lagligt kan de ändra bilens siffror som visar hur långt den gått och ibland tar det inte mer än några minuter. Man kan ställa sig frågan varför det finns en marknad för mätarmanipulering på bilar.

Erik är en av de som jobbar med att utföra denna typen av jobb.

– Det finns en rad olika anledningar till varför man ändrar mätarställningen. Det kan vara så att man bytt ut en komponent eller bytt ut något som gjort att mätarställningen inte stämmer överens med bilens riktiga mätarställning, säger Erik.

Eriks kunder kan också vara sådana som köpt en bil som manipulerats tidigare och kunden vill därför återställa mätaren. Men det finns även de som vill ändra den för att tjäna lite extra pengar när de säljer sin bil.

Och det är alltså lagligt att som det kallas justera mätarställningen, men det är däremot olagligt att sälja en bil och påstå att den gått mer eller mindre än den faktiskt gjort. För här är det konsumentköplagen som gäller och enligt den får man inte sälja en vara och uppge felaktiga uppgifter om den. Som till exempel en bil som man påstår har gått färre mil än den egentligen har gjort.

Hur känner man som företagare när man hjälper folk att ändra mätarställningen då?

– Det är inte så att jag bedriver någon verksamhet för att hjälpa folk att lura andra. Skulle det vara så att jag justerat någon bil där så är fallet så är det inte moraliskt rätt, men det är ett arbete som vilket annat arbete tycker jag. Den väsentliga informationen är siffran som ska skrivas in, vad som är skälet till att kunden vill göra detta är jag inte intresserad av att veta. Mitt arbete är att justera mätarställningen och inte att forska i vad mina kunder gör med sina bilar, säger Erik.

Mattias Gustavsson är bilhandlare på Atteviks i Växjö. Såhär säger han om hur han reagerar på uppgiften att man kan köpa den här tjänsten och få mätarställningen manipulerad.

– Jag visste inte ens om att den fanns från början. Men det är klart att vi har varit medvetna om att den här typen av bedrägeri förekommer och vi gör allt vi kan för att motverka det i det fall där vi är misstänksamma, säger Mattias Gustavsson.

Och motormännens riksförbund reagerar. I konsumentköplagen finns ingenting som säger att det här är olagligt, men Motormännen har i dag tagit kontakt med sina jurister för att reda ut om de här företagen gör något fel.

– En privatperson som ställer om det där är ju inte olagligt, även om det är väldigt omoraliskt. Men att en firma ställer upp och hjälper till med att göra detta, det vill jag nästan jämföra med häleri - det vill säga att man hjälper brottslingar, säger Sten-Erik Håkansson, på Motormännens riksförbund i Växjö.