Dokumentär om Amazon utlöser debatt i Tyskland

1:35 min

En tv-dokumentär om arbetsförhållandena på internethandelsföretaget Amazon har utlöst en debatt om jobbundret i Tyskland. Enligt kritikerna visar dokumentären baksidan av de senaste årens framgångar på den tyska arbetsmarknaden.

I dokumentären skildras spanska Selvinas öde. Hon är tillfälligt anställd på ett av den amerikanska e-handelsjätten Amazons anläggningar i Tyskland. 

Selvina berättar om de många inhyrda anställdas hårda arbetsvillkor och låga löner på Amazon i Tyskland. Efter bara två veckor på arbetet kunde Selvina knappt gå och behövde uppsöka sjukhus.

Dokumentären, gjord av tyska tv-kanalen ARD, avslöjade också att vaktpersonal med misstänkta nynazistiska kopplingar hade sträng kontroll över arbetarna.

Amazon svarade i går med att säga upp kontraktet med det aktuella vaktbolaget och har sagt sig vilja gå till botten med uppgifterna i dokumentären.

Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen hotar med åtgärder mot företaget om uppgifterna stämmer.

Uppgifterna i dokumentären har också väckt debatt om den stora användningen av deltidskontrakt, inhyrd personal och låglönejobb på den tyska arbetsmarknaden.

Inflytelserika Süddeutsche Zeitung skriver att Amazonskandalen är ett exempel på missförhållanden i jobbundrets land.

På bara 20 år har de nämnda anställningsformerna ökat markant i Tyskland och dess baksidor, som anställningsotrygghet och låga löner, har också fått skarp kritik av de tyska fackförbunden.